Ta pita smakuje lepiej, niż z greckiej restauracji. Znajomi ją pokochają
Grecka kuchnia nie ogranicza się wyłącznie do musaki, suwlaków i sosu tzatziki. To także miękkie, puszyste pity, które w restauracjach zazwyczaj podawane są z sosem zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Ten rodzaj pieczywa smakuje obłędnie i wcale nie musisz jechać na wakacje, aby poczuć jego smak. Spróbuj zrobić domową pitę samodzielnie.
Pita to przysmak, któremu mało kto się oprze. Turyści uwielbiają zajadać się nią podczas wakacji, gdy zaczynają nudzić im się już musaka i suwlaki, jednak wcale nie musisz odliczać czasu do podróży ani wydawać pieniędzy w restauracjach, aby jej spróbować.
Zrób domową pitę samodzielnie według przepisu, który podbija internet. Receptura jest prosta a członkowie rodziny i znajomi na pewno ją pokochają. Od razu przygotuj podrójną porcję, bo każdy będzie chciał zjeść dokładkę.
Może cię zainteresować: Ciasto drożdżowe dosłownie wyjdzie z blachy. Wystarczy, że zrobisz to
Pita to płaski, okrągły plackowaty chleb popularny zwłaszcza w kuchni greckiej i bliskowschodniej. Może być spożywany solo, jako zamiennik pieczywa albo podawany jako przekąska z sosem, mięsem bądź warzywami.
Pity wyrabiane są z prostego ciasta, co oznacza, że ich przygotowanie w domu jest kwestią 10 minut. W piecu/ piekarniku także rosną ekspresowo. To szybkie, miękkie i niezwykle smaczne danie.
Czytaj również: Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek
Do przygotowania domowej pity będziesz potrzebować kilku podstawowych produktów ze spożywczaka. Postaraj się zdobyć je wszystkie, aby ciasto było miękkie, elastyczne i puszyste jak chmurka.
Składniki na pitę:
- mąka pszenna - 500g
- drożdże świeże - 25 g
- ciepła woda - 300 ml
- oliwa - 1,5-2 łyżki
- sól - 1 mała łyżeczka
- cukier - 1 mała łyżeczka
Zacznij od rozpuszczenia drożdży z wodzie z cukrem. Na kilka minut możesz je odstawić i w tym czasie zająć się wsypaniem do miski mąki i soli. Do tej mieszanki dolej później oliwę oraz rozczyn drożdżowy.
Zabierz się za wyrabianie ciasta. To kwestia 10 minut, aby było idealnie elastyczne. Naczynie z nim przykryj i odstaw na 60 minut po to, by okazale wyrosło. Gdy będzie gotowe, podziel je na 8 równych części, uformuj kule i rozwałkuj je na placki (niezbyt cienkie, powinny mieć 0,5 cm grubości).
Gotowe pity połóż na blaszce na papierze do pieczenia i po kwadransie włóż je do rozgrzanego piekarnika (do 250 stopni Celsjusza). Po 8 minutach powinny zacząć pięknie się rumienić. Jeśli będą już dobre, wyjmij je.
Zobacz też:
Jeśli planujesz kupić 1 sukienkę na jesień, niech będzie w tym kolorze
Możesz farbować włosy bez chemii. Ta przyprawa doskonale kryje siwiznę
O tę fryzurę prosi co druga klientka. Modna i banalna w codziennej stylizacji