Reklama
Reklama

My wylewamy, a Azjatki używają do pielęgnacji włosów. Dlatego ich fryzury zachwycają

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że często pozbywa się składników, które mają doskonały wpływ na włosy. Jedną z takich cennych mieszanek od lat stosują Azjatki, znane ze swoich lśniących i zdrowych pasm. Używają one specjalnej mikstury, która sprawia, że ich fryzury zachwycają zarówno wyglądem, jak i kondycją. Sprawdź, czego nie warto wylewać do zlewu, a zamiast tego używać do pielęgnacji włosów.

Sekret pięknych, zdrowych włosów Azjatek kryje się w prostej, naturalnej metodzie pielęgnacji, o której często zapominamy. Co więcej, zdarza się, że tę cenną miksturę wylewamy do zlewu, mimo tego, że potrafi ona zdziałać cuda na naszych pasmach. Dzięki niej staną się mocniejsze, zdrowsze i bardziej lśniące. Sprawdź, czego warto używać do pielęgnacji włosów.

Co warto stosować na włosy? Będą lśniące i odżywione

Azjatki od lat doceniają pewien produkt, którego my często nieświadomie się pozbywamy. Mowa o wodzie ryżowej, która zawiera wiele cennych witamin, w tym np. witaminy z grupy B oraz E. Oprócz tego obfituje ona w minerały, w tym potas, magnez, cynk, a także w przeciwutleniacze.

Dodatkowo woda ryżowa posiada także inozytol, czyli organiczny związek chemiczny, wzmacniający i odżywiający włosy, a także poprawiający ich elastyczność. Co więcej, nadaje ona pasmom gładkość, połysk oraz wpływa korzystnie na ich strukturę. W dodatku woda ryżowa zmniejsza stany zapalne skóry głowy oraz wspiera jej regenerację.

Regularne stosowanie tej mikstury pozwoli nam nabłyszczyć włosy, nada im witalności oraz wspomoże ich wzrost, a także zmniejszy ich łamliwość. To wszystko dzięki swojemu bogatemu składowi, który sprawi, że kosmyki będą wygładzone, zdrowe i znacznie grubsze.

Jak używać wody z ryżu? To prostsze niż myślisz

Stosowanie wody po ryżu nie jest trudne. Wystarczy, że ugotujemy go w większej ilości niż zazwyczaj, np. 1 szklanka ryżu na 4 szklanki wody. Następnie po ugotowaniu, odcedzimy dokładnie ziarna, a pozostałą gęstą wodę zachowamy.

Przelewamy ją do szklanej butelki lub słoika i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed użyciem naszą esencję należy rozcieńczyć. W tym celu wystarczy do 1 szklanki czystej wody wlać 3-5 łyżek wody ryżowej.

Chcąc ją zastosować, należy najpierw umyć włosy szamponem, a następnie nałożyć na nie wodę ryżową jako ostatnią płukankę, wmasowując ją we włosy i skórę głowy. Pozostawiamy tak na 10-15 minut i po tym czasie dokładnie spłukujemy pasma letnią wodą.

Czytaj również: Chcesz zmienić fryzurę na jesień? Postaw na to modne cięcie

Jak przechowywać wodę ryżową? O tym musisz pamiętać

W przypadku, gdy planujemy przygotować nieco wody ryżowej na zapas, musimy wiedzieć, jak odpowiednio ją przechowywać, aby nie straciła swoich właściwości i wciąż mogła korzystnie oddziaływać na nasze włosy.

Taką miksturę należy trzymać szczelnie zamkniętą w słoiczku lub szklanej butelce. Pojemnik należy przechowywać w lodówce. Najlepiej zużyć wodę ryżową w przeciągu 3 dni. Równocześnie nie można trzymać jej dłużej niż przez tydzień.

Zobacz też:

​Ubierasz się tak jesienią? Przez to wyglądasz na niższą i grubszą

Szukasz butów na jesień i zimę? Koniecznie wybierz ten ultramodny model

To warzywo działa na stopy jak wizyta u kosmetyczki. Wystarczy kwadrans

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: włosy | uroda | pielęgnacja