Reklama
Reklama

Dodaj odrobinę do kawy zamiast mleka. Francuzki robią to od dawna i zachwycają figurą

Dla wielu osób nie ma nic lepszego niż rozpoczęcie dnia od małej czarnej, dodającej energii na dobry start, ale również wspierającej dietę. Okazuje się, że można wzbogacić kawę o pewien dodatek, który pomaga w odchudzaniu. Stosują go Francuzki i właśnie dlatego zachwycają figurą.

Pierwszym skojarzeniem z Prowansją, leżącą w południowo-wschodniej Francji, jest lawenda. Ten region może pochwalić się ogromnymi uprawami tej rośliny.

Kupujemy lawendowe kosmetyki, olejki, sole do kąpieli czy pachnące mydełka. Francuzki natomiast włączają lawendę do swojej diety, pijąc kawę z syropem przyrządzonym właśnie z tej rośliny, aby wspomóc proces odchudzania. Sprawdź prosty przepis na ten zdrowotny, kawowy napój, a kilogramy szybko polecą w dół. 

Jaki właściwości zdrowotne ma lawenda?

Lawenda ma właściwości uspokajające, rozluźniające. Poza tym działa moczopędnie, źółciopędnie i rozkurczowo. Pomaga w łagodzeniu bólów brzucha i miesiączkowych

Możemy z powodzeniem stosować ją w leczeniu zapalenia gardła, zatok, oskrzeli czy migdałków, ponieważ ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. 

Ta roślina pobudza wydzielanie soków trawiennych, a także poprawia perystaltykę jelit. Poleca się jej spożywanie przy leczeniu zaparć i niestrawności

Lawenda, dodana do porannej kawy, przyspiesza odchudzanie, ale też poprawia nasze samopoczucie. Ten dodatek nadaje małej czarnej wyjątkowego aromatu, który zachwyci każdego smakosza tego napoju. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Maść ichtiolowa to doskonały sposób na walkę z pryszczami. Kosztuje grosze

Lawenda w kuchni - przepis na syrop, idealny do kawy i nie tylko

Lawendę wykorzystuje się głównie w kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Jej pędy stanowią wspaniały dodatek do mięsa duszonego z warzywami, pieczeni baraniej czy zupy i galarety rybnej. Pasują także do grillowanych potraw.

Z tej rośliny możemy przyrządzić zdrowotny syrop, który wspaniale komponuje się nie tylko z kawą, ale też z herbatą, wodą czy kakao

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia syropu z lawendy? Oto lista:

  • 2 szklanki świeżych kwiatów lawendy;
  • 2 szklanki cukru;
  • 2 szklanki wody.

Na początek należy dokładnie umyć i osuszyć kwiaty. Następnie wrzucamy je do garnka, razem z cukrem i wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut, mieszając płyn od czasu do czasu. 

Po kilkunastu minutach odstawiamy garnek z ognia. Gdy syrop ostygnie, to przecedzamy go przez sitko i przelewamy do czystych butelek, które na koniec szczelnie zakręcamy. 

Kawa z lawendą - dwie opcje przygotowania

Odrobinę syropu z lawendy warto dodawać do porannej kawy zamiast mleka. Możemy dowolnie regulować intensywność lawendowego aromatu. 

Do małej czarnej pasują też świeże albo suszone kwiaty tej rośliny. W tym przypadku wystarczy zaparzyć je w szklance razem z napojem kawowym. 

Zobacz też:

To dostojne imię królowało w latach 90. Dziś rodzice o nim nie pamiętają

To imię w PRL-u było powodem do dumy. Teraz "młodym" kojarzy się z disco polo

Tych kosmetyków nie łącz. Podrażnisz skórę i nabawisz się przebarwień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: uroda