Została ci duża ilość oleju po smażeniu? Sprawdź, gdzie możesz ją wyrzucić
Smażenie to jedna z ulubionych technik kulinarnych. Niestety, zużyty tłuszcz stanowi często nie lada problem, gdyż nie za bardzo wiadomo, jak go wyrzucić. Najprostszym rozwiązaniem wydaje się wylanie go do zlewu albo toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł. Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu?
Wylewanie oleju do zlewu jest zazwyczaj złą praktyką z kilku powodów. Olej może stwardnieć lub skrzepnąć, co może prowadzić do zatkania rur. Przy niższych temperaturach tłuszcz odkłada się na rurach, zmniejsza ich średnicę, a w połączeniu z innymi odpadami blokuje kanalizację. W takich sytuacjach może nie wystarczyć już zwykła chemia ze sklepu i potrzebna będzie pomoc specjalisty.
Tak samo zabronione jest wylewanie zużytego oleju z patelni do ubikacji. Tam jeszcze szybciej dojdzie do oklejenia rur i zatkania odpływu. Rury kanalizacyjne nie są przystosowane do obecności takich substancji, w związku z czym olej się na nich osadzi, czego skutkiem będzie akumulacja i tężenie.
W efekcie rury odpływowe najpierw zostaną zatkane, a w konsekwencji mogą pęknąć. Taki problem może się okazać nie tylko nieprzyjemny, ale również kosztowny.
Dobrym pomysłem jest oddawanie starego lub zużytego oleju do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). Można oddawać tam wszystkie kłopotliwe odpady.
Jeśli do PSZOK-u jest nam nie po drodze, warto śledzić informacje o Mobilnym Punkcie Odbioru Odpadów lub skontaktować się z jedną ze specjalistycznych firm, które zajmują się odbiorem niepotrzebnego już oleju i innych tłuszczów, a następnie ich recyklingiem.
Innym sposobem, jak pozbyć się zużytego oleju, jest przelanie tłuszczu do słoika lub do butelki. Taki olej możemy w ostateczności wyrzucić do kontenera na odpady zmieszane.
Zobacz też:
Masz karmnik na parapecie? Sprawdź co i kiedy do niego wrzucić
Połącz ocet z tym jednym składnikiem i umyj okna. Będą lśniły aż do świąt
Zimą trzymasz garnki z jedzeniem na balkonie? Skutki mogą być opłakane