Zapach deski po krojeniu cebuli nie będzie już problemem. Tak w łatwy sposób go usuniesz
Czosnek i cebula to niezbędne produkty w kuchni, chętnie wykorzystywane do przygotowania licznych dań, aby dodać im wyrazistości smaku. Niestety z wykorzystaniem tych warzyw wiąże się niechciany problem, gdyż ich aromat może być dość uciążliwy, zwłaszcza jeśli nie chce zniknąć z deski do krojenia. Czy można coś na to zaradzić? Na szczęście tak i to prostymi, domowymi sposobami. Dowiedz się, jak skutecznie pozbyć się zapachu cebuli i czosnku.
Intensywny aromat cebuli czy też czosnku potrafi długo utrzymywać się na deskach do krojenia oraz naczyniach. Zazwyczaj nie wystarczy tylko umycie ich wodą z płynem do naczyń, aby uporać się z tą nieprzyjemną wonią. Jak się jej skutecznie pozbyć, aby móc korzystać z tych przedmiotów do krojenia, chociażby owoców czy pieczywa? Z pomocą przychodzą domowe sposoby.
Cebula i czosnek należą do produktów, które po krojeniu pozostawiają intensywny aromat, trudny do usunięcia. Na szczęście można z łatwością się ich pozbyć, przez co kuchenne przyrządy pozostaną czyste, świeże i gotowe do dalszego użytkowania. Wystarczy tylko wiedzieć, po jakie produkty sięgnąć, aby mocny zapach cebuli i czosnku przestał być problemem.
Niezawodny w wielu przypadkach ocet, sprawdzi się również podczas czyszczenia deski do krojenia. To naturalny neutralizator, który doskonale radzi sobie z nieprzyjemnymi zapachami. W tym celu wystarczy przyrząd kuchenny przetrzeć szmatką nasączoną octem. Przy tym należy jednak zwracać uwagę na to, z czego dokładnie wykonana jest deska do krojenia czy też inne przedmioty, gdyż ocet może je odbarwić.
Jeśli nie ocet, do uporania się z niechcianym zapachem można wykorzystać sodę oczyszczoną, która uchodzi za uniwersalny środek czyszczący. Nie tylko pomoże pozbyć się woni cebuli bądź czosnku, ale również pomoże dobrze doczyścić deskę z innych zabrudzeń. W tym celu sodę zalej odrobiną wody i powstałą pastą przetrzyj deskę. Następnie pozostaje przepłukać deskę i pozostawić do wyschnięcia.
Zobacz także: Koniec z marnowaniem pieczywa. Wystarczy włożyć to do chlebaka, a będzie świeże znacznie dłużej
Sposobów na wyczyszczenie deski po krojeni cebuli i czosnku jest o wiele więcej. Jednym z nich jest wykorzystanie cytryny. To naturalna świeżość, dzięki której można doskonale zneutralizować nieprzyjemny zapach, a przy tym odświeżyć deskę. Jak to zrobić? Natrzyj połówką cytryny powierzchnię deski i pozostaw ją tak na około 10 minut. Po tym czasie przepłukuj ten przyrząd kuchenny pod wodą i pozostaw do wyschnięcia.
Kiedy płyn do mycia naczyń lub kostka do zmywarki zawiodły, pomocna może okazać się zwyczajna sól kuchenna. To prosty sposób na pozbycie się zapachu czosnku, cebuli, a także innych nieprzyjemnych woni. Wystarczy posypać deskę solą, a następnie wcierać ją szorstką stroną gąbki. Dla lepszego efektu można dodać kilka kropel cytryny. Po kilku minutach tarcia dokładnie przepłucz deskę pod wodą.
Mleko również może pomóc w poradzeniu sobie z uporczywym zapachem cebuli i czosnku. Posiada ono zdolność pochłaniania brzydkich zapachów, dlatego w tym celu warto zanurzyć deskę lub inne naczynie w misce z mlekiem na około 10 minut. Po tym czasie należy umyć przedmiot letnią wodą z płynem. Po aromacie cebuli czy też czosnku nie powinno być śladu.
Może cię zainteresować: Twój telewizor ciągle jest brudny? Tak pozbędziesz się kurzu i smug
Zobacz też:
Nazywają go białym złotem. Niepozorny owoc, który obniża poziom cukru i wzmacnia odporność
Szybko i bez wysiłku odśnieżysz całe podwórko. Wystarczy sznurek
Jak wietrzyć mieszkanie zimą? Otwieraj okna w tych godzinach