Wystarczy 45 minut, by pigwa zmiękła i łatwo się kroiła. Wypróbuj ten sposób babci
Pigwy znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Są wykorzystywane w napojach, rozmaitych przetworach oraz deserach. Pigwa ma także pożyteczne wartości odżywcze. Dzięki temu można połączyć przyjemne z pożytecznym. Co jednak zrobić, aby pigwa była miękka?
Pigwa, nazywana też cydonią, naturalnie porasta tereny w Azji. Dotyczy to obszarów od Zakaukazia po Iran i Azję Mniejszą. Natomiast największymi producentami na świecie są: Turcja, Chiny i Uzbekistan. W Polsce pigwa jest uprawiana dość rzadko.
Owoce pigwy są niebywale cenione ze względu na właściwości przetwórcze. Przygotowuje się z nich np. wina, czy nalewki. Warto wiedzieć, że w pigwie znajduje się wiele witaminy C, potasu oraz pektyn. Częstym wyzwaniem, z którym muszą mierzyć się osoby regularnie spożywające pigwy, jest to, co zrobić, aby były miękkie.
Jeśli ktoś zastanawia się, co trzeba zrobić, żeby móc spożywać miękką, a nie twardą pigwę, to może skierować swoją uwagę na domowe sposoby, wykorzystywane często przez nasze babcie i dziadków. Należy się jednak do całego procesu odpowiednio przygotować.
Na początku trzeba pigwę dobrze wyszorować. Można do tego użyć zwykłej szczoteczki do zębów. Ten zabieg sprawi, że z owocu zniknie delikatny meszek. Jednak zanim skórka pigwy zostanie przetarta, warto nastawić wodę w czajniku i ją podgrzać.
Czytaj również: To jedne z najzdrowszych owoców. Mało kto wie, że można je jeść ze skórką
Później pigwę trzeba umieścić w misce i zalać wrzątkiem. Można to zrobić zarówno w przypadku pojedynczego owocu, jak i większej ilości. Całość trzeba przykryć pokrywką i pozostawić na 30 minut. Po pół godziny pigwę należy przełożyć do miski z zimną wodą i odczekać kwadrans. W trakcie 15 minut pigwa powinna zmięknąć.
Pigwa doskonale komponuje się w przepisach dla dań słodkich i słonych. Często surowe plastry pigwy dodaje się zamiast cytryny do herbaty. Nieraz owocu używa się do urozmaicenia smaku mięs – pieczonych lub smażonych.
Nie można też zapomnieć o innym popularnym zastosowaniu pigwy. Owoc idealnie nadaje się do przyrządzania przetworów takich jak soki, czy syropy. Wiele osób decyduje się także na przygotowanie nalewki z pigwy.
Zobacz też:
Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł