Reklama
Reklama

Wystarczy 45 minut, by pigwa zmiękła i łatwo się kroiła. Wypróbuj ten sposób babci

Pigwy znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Są wykorzystywane w napojach, rozmaitych przetworach oraz deserach. Pigwa ma także pożyteczne wartości odżywcze. Dzięki temu można połączyć przyjemne z pożytecznym. Co jednak zrobić, aby pigwa była miękka?

Pigwa, nazywana też cydonią, naturalnie porasta tereny w Azji. Dotyczy to obszarów od Zakaukazia po Iran i Azję Mniejszą. Natomiast największymi producentami na świecie są: Turcja, Chiny i Uzbekistan. W Polsce pigwa jest uprawiana dość rzadko.

Owoce pigwy są niebywale cenione ze względu na właściwości przetwórcze. Przygotowuje się z nich np. wina, czy nalewki. Warto wiedzieć, że w pigwie znajduje się wiele witaminy C, potasu oraz pektyn. Częstym wyzwaniem, z którym muszą mierzyć się osoby regularnie spożywające pigwy, jest to, co zrobić, aby były miękkie.

Co zrobić, żeby pigwa zmiękła? Wystarczy 45 minut

Jeśli ktoś zastanawia się, co trzeba zrobić, żeby móc spożywać miękką, a nie twardą pigwę, to może skierować swoją uwagę na domowe sposoby, wykorzystywane często przez nasze babcie i dziadków. Należy się jednak do całego procesu odpowiednio przygotować.

Na początku trzeba pigwę dobrze wyszorować. Można do tego użyć zwykłej szczoteczki do zębów. Ten zabieg sprawi, że z owocu zniknie delikatny meszek. Jednak zanim skórka pigwy zostanie przetarta, warto nastawić wodę w czajniku i ją podgrzać.

Czytaj również: To jedne z najzdrowszych owoców. Mało kto wie, że można je jeść ze skórką

Później pigwę trzeba umieścić w misce i zalać wrzątkiem. Można to zrobić zarówno w przypadku pojedynczego owocu, jak i większej ilości. Całość trzeba przykryć pokrywką i pozostawić na 30 minut. Po pół godziny pigwę należy przełożyć do miski z zimną wodą i odczekać kwadrans. W trakcie 15 minut pigwa powinna zmięknąć.

W jakich przepisach można wykorzystać pigwę?

Pigwa doskonale komponuje się w przepisach dla dań słodkich i słonych. Często surowe plastry pigwy dodaje się zamiast cytryny do herbaty. Nieraz owocu używa się do urozmaicenia smaku mięs – pieczonych lub smażonych. 

Nie można też zapomnieć o innym popularnym zastosowaniu pigwy. Owoc idealnie nadaje się do przyrządzania przetworów takich jak soki, czy syropy. Wiele osób decyduje się także na przygotowanie nalewki z pigwy.


Zobacz też:

Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju

"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają

Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki