Reklama
Reklama

Wymyj noże w wodzie z cytryną. Po 10 minutach będą lśnić jak lustro

Istnieje prosty sposób, aby raz na zawsze pozbyć się rdzy z kuchennych noży. Wcale nie musisz kupować do tego środków czyszczących w sklepie. Te często są drogie i zawierają szkodliwą dla zdrowia chemię. Dlatego zamiast nich, wypróbuj naturalny środek czyszczący, który przygotujesz w minutę z dwóch naturalnych składników. Połącz je i zanurz swoje stare sztućce, a te znowu będą lśniły jak lustro.

Dobrej jakości sztućce mogą służyć ci przez całe życie, ale tylko jeżeli będziesz je odpowiednio pielęgnować. W przeciwnym razie już po kilku latach mogą stać się tępe, odkształcić się lub ulec zniszczeniu. Jednak nawet pomimo regularnego mycia i ostrzenia, na powierzchni noży kuchennych czasami pojawia się rdza. Jeśli tobie też się to zdarzyło, nie panikuj. 

Nie musisz wyrzucać ich ani czyścić drogimi środkami ze sklepu zawierającymi szkodliwą dla zdrowia chemię. Do idealnego stanu przywrócisz je bowiem, stosując popularny owoc, który na pewno masz już w swojej lodówce. Połącz go z drugim, zupełnie darmowym składnikiem i na 10 minut zanurz zardzewiałe noże kuchenne, a twoje sztućce znów będą lśniły jak lustro!

Czytaj również: W mig wyczyścisz zardzewiałą baterię kuchenną. Wystarczy jedno warzywo

Wykąp w tym noże przez 10 minut, a będą lśnić jak lustro. Rdza od razu zniknie!

Zamiast co kilka lat wymieniać noże na nowe, po prostu usuń z nich szpecącą rdzę, przygotowując szybką kąpiel dla swoich sztućców. Zmieszaj wodę i sok z całej cytryny w proporcjach 1:1, a następnie przelej je do wysokiej szklanki i umieść tam zardzewiałe noże na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij przedmioty, umyj je czystą wodą i przetrzyj ściereczką do sucha.

 Zobaczysz, że na pewno znów będą lśnić jak lustro. A jeśli nie masz pod ręką cytryny, możesz również wbić ostrze noża kuchennego w ziemniaka. Warzywo to zawiera bowiem kwas szczawiowy, który również pomaga pozbyć się rdzy.

Może cię zainteresować: Babciny sposób na przebarwienia skórne. Eliksir młodości kosztuje grosze

Tak zabezpieczysz kuchenne noże przed rdzą. Wystarczy produkt z kuchennej szafki

Swoje noże możesz również zabezpieczyć przed rdzewieniem poprzez impregnację. Po raz kolejny nie musisz jednak sięgać po kosztowne preparaty ze sklepu. Zamiast tego wykorzystaj popularny produkt z kuchennej szafki. Co kilka tygodni przecieraj ostrze noży zwykłym domowym olejem spożywczym, a na pewno będą służyć ci przez długie lata. 

Zobacz też:

Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku

Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie

Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki