Reklama
Reklama

Wszyscy myślą, że to mandarynki, a to inny owoc. Też popełniasz ten błąd?

W grudniu na potęgę zajadamy się mandarynkami, a może jednak klementynkami? Te owoce są do siebie tak podobne, że wiele osób je myli. Istnieją jednak pewne różnice między nimi - trzeba zwracać uwagę na szczegóły, aby kupić produkt, który będzie spełniał nasze oczekiwania.

W okresie jesienno-zimowym trwa sezon na mandarynki, ale też na klementynki, które wyglądają niemal identycznie, dlatego wiele osób wrzuca te owoce do "jednego wora". Różnią się jednak między sobą wyglądem oraz smakiem. Nieznaczne różnice występują też w wartościach odżywczych. Zacznij w końcu odróżniać te dwa produkty. 

Różnice w wyglądzie i smaku między mandarynkami, a klementynkami

Mandarynki i klementynki pojawiają się w sklepach niemal w tym samym czasie. Sezon na te pierwsze owoce trwa od listopada do stycznia, a na te drugie od października do lutego. Wyglądają bardzo podobnie, jednak podczas zakupów trzeba zwracać uwagę na pewne różnice wizualne. Smak będziemy mogli sprawdzić dopiero w domu. 

Jakie różnice w wyglądzie zauważamy między mandarynkami, a klementynkami? Mandarynki cechują się grubszą, chropowatą skórką. Z kolei u klementynek jest ona cienka, błyszcząca. Te pierwsze owoce są nieco większe od tych drugich. 

Kolejne różnice można dostrzec w domu. U klementynek skórka odchodzi od miąższu z łatwością. Przy obieraniu mandarynek musimy się trochę natrudzić. 

Jak smakują klementynki, a jak mandarynki? Te pierwsze owoce są znacznie słodsze od tych drugich. Poza tym prawie w ogóle nie zawierają pestek. 

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne mandarynek i klementynek

Podobieństwo w wartościach odżywczych u mandarynek i klementynek jest duże. Zauważamy małe różnice. Te pierwsze owoce mają minimalnie więcej potasu, błonnika i beta-karotenu. Klementynki zawierają natomiast więcej witaminy C niż mandarynki

Kolejną różnicą jest to, że klementynki są nieco mniej kaloryczne od mandarynek. W 100 g produktu mają 47 kcal, podczas gdy mandarynki mogą mieć 50 kcal. 

Zarówno jedne, jak i drugie owoce wykazują podobne właściwości zdrowotne, a mianowicie wspierają odporność, poprawiają trawienie i pomagają w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. 

Podsumowując, małe, ale istotne różnice między mandarynkami, a klementynkami występują w wyglądzie i smaku. Wartości odżywcze są niemal identyczne, natomiast właściwości zdrowotne takie same. 

Zobacz też:

Wietrzysz mieszkanie w ten sposób? To dlatego rozwija się wilgoć i pleśń

Tak wyczyścisz sztuczną choinkę. Użyj tego, a w święta będzie jak nowa

Szaliki piorę tylko w ten sposób. Nie mechacą się i są ciepłe przez lata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy