Wrzucasz do żółtego pojemnika woreczki po ryżu? To błąd
Wiele osób nie do końca wie, gdzie wyrzucać poszczególne odpady. Tak też jest z woreczkami po ryżu, które na pierwszy rzut oka wyglądają jak plastik, dlatego lądują w żółtym pojemniku, co uznajemy za błąd. Sprawdź, jak poprawnie segregować te śmieci.
Na co dzień popełniamy multum błędów w segregacji śmieci, nie zawsze zastanawiamy się, czy dany odpad trafił do odpowiedniego pojemnika, a przecież to takie ważne... Właściwe sortowanie pozwala na odzyskanie surowców wtórnych, które wpływają na zmniejszenie zużycia zasobów naturalnych. Tym razem bierzemy pod lupę woreczki po ryżu.
Jeśli chcemy dobrze segregować odpady, to w pierwszej kolejności powinniśmy dowiedzieć się, co oznaczają poszczególne kolory pojemników. Jakie wyróżniamy?
- żółty - plastik;
- niebieski - papier;
- zielony - szkło;
- brązowy - odpady bio;
- czarny - odpady zmieszane.
Wskazówki dotyczące segregacji odpadów można znaleźć na opakowaniach - umieszczone tam symbole ułatwiają wybór właściwego pojemnika. Niestety na produktach nie zawsze znajdziemy takie oznaczenia. Tak jest przykładowo z woreczkami po ryżu.
Woreczków po ryżu nie wyrzucamy do plastiku, a do odpadów zmieszanych, czyli do czarnego pojemnika. Dlaczego akurat tam?
Otóż te torebki są zrobione z tworzywa sztucznego, który zawiera bisfenol A. Ten składnik występuje też w metalowych puszkach i plastikowych butelkach.
W przeciwieństwie jednak do tych dwóch opakowań, woreczki po ryżu nie nadają się do recyklingu, dlatego że są wykonane z kilku warstw tworzyw sztucznych, które trudno rozdzielić i przetworzyć. Dodatkowo często pozostają na nich resztki jedzenia, co tylko utwierdza w przekonaniu, że powinny wylądować w czarnym pojemniku.
Zwróćmy również uwagę nie tylko na samą segregację tych torebek, ale również na gotowanie ryżu. Ze względu na obecność bisfenolu A lepiej gotować go w garnku bez woreczka, ponieważ może mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy i hormonalny. Ponadto przyczynia się do wywoływania alergii oraz zmniejszania płodności.
Zobacz też:
Tu znajdziesz najwięcej podgrzybków. Wiedzą o tym doświadczeni grzybiarze
Teściowa przechowuje cebulę tylko w ten sposób. Jest świeża nawet pół roku
Tych grzybów nie należy smażyć i solić. Tracą właściwości zdrowotne