W majówkę weź koszyk i wybierz się do lasu. Te grzyby można już znaleźć
Planując długi weekend majowy, warto rozważyć wycieczkę do lasu. Podczas niej możemy cieszyć się nie tylko przyjemnym spacerem wśród natury, ale także wrócić z koszykiem pełnym grzybów. Okazuje się bowiem, że już w maju możemy spotkać pomiędzy drzewami niektóre okazy. Sprawdź, jakich grzybów szukać w najbliższych tygodniach.
Grzybobranie kojarzy nam się z późnym latem i jesienią. Jednak okazuje się, że już podczas majówki możemy wybrać się na poszukiwanie niektórych okazów. O tej porze w lesie możemy znaleźć już kilka gatunków. Podpowiadamy, gdzie ich szukać oraz jak odróżnić grzyby jadalne od trujących.
W maju możemy znaleźć już pojedyncze okazy grzybów w lesie. Jest to miesiąc, w którym warto wybrać się na spacer pomiędzy drzewami, ponieważ przy sprzyjającej pogodzie może okazać się, że wrócimy z dorodnymi grzybami jadalnymi. Do okazów, których można szukać już w maju, zaliczamy:
- Boczniaki - najczęściej rosną one na pniach drzew lub na powalonych pniach. Co prawda, największa ilość tych grzybów pojawia się jesienią, jednak możemy znaleźć je już w maju, a czasem i nawet w kwietniu.
- Smardze - są to grzyby występujące zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Pojawiają się one w lesie zazwyczaj po mocnych, wiosennych deszczach. Smardze są okazami jadalnymi, jednak wymagają odpowiedniej obróbki termicznej, ponieważ spożywane na surowo, są trujące. Powinno się je gotować przez co najmniej kwadrans, a następnie odlać wodę i dalej gotować je, ale już w nowej wodzie.
- Podgrzybki - pojawiają się one czasem już w maju, jednak okres ich największego wysypu przypada na wrzesień. Najlepiej rosną na lekko wilgotnych i trawiastych podłożach lub często ukrywają się w mchu. Zazwyczaj znajdziemy je w lasach liściastych i rozpoznamy po żółtym kolorze podszycia kapelusza oraz nóżki.
- Pieczarki - je częściej niż w lasach spotkamy na łąkach czy polach. Rosną od początku maja do końca października. Pieczarki znajdziemy zazwyczaj w lekko zacienionych, wilgotnych miejscach.
Oprócz tego w maju możemy także spotkać pojedyncze okazy grzybów takich jak borowiki, żagiew łuskowata, czarki austriackie, maślaki czy koźlarze babki.
Czytaj również: Z tej herbaty powinni zrezygnować seniorzy. Jest niezdrowa i powoduje tycie
Pamiętajmy jednak, że wybierając się na majowe grzybobranie, musimy mieć umiejętność odróżniania poszczególnych gatunków, aby nie zbierać okazów, które mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia.
W przypadku, gdy nie posiadamy odpowiedniej wiedzy na ten temat, warto wybrać się na spacer po lesie z osobą, która jest doświadczona lub wziąć ze sobą atlas grzybów czy używać aplikacji, które pozwolą nam odróżnić gatunki.
Warto wiedzieć, że podstawą do odróżnienia grzybów jadalnych jest to, że większość z nich posiada miękkie, gąbczaste podszycie kapelusza, a w przypadku trujących są to blaszki. Nie jest to jednak sztywną regułą, ponieważ zdarzają się wyjątki, tak jak np. pieczarki, boczniaki, kurki czy kanie, które posiadają blaszki, a są grzybami jadalnymi.
Zobacz też:
Pijesz siemię lniane przed czy po śniadaniu? Dietetycy zdradzają najlepszą porę
Ta popularna roślina zastąpi w kuchni niejedną przyprawę. Mało kto zna jej właściwości
Z tej herbaty powinni zrezygnować seniorzy. Jest niezdrowa i powoduje tycie