Używasz papieru do pieczenia? Zwróć uwagę na ten szczegół, inaczej sobie zaszkodzisz
Wiele osób nie zwraca uwagi na to, jak poprawnie używać papieru do pieczenia. Mało kto wie, że niestosowanie się do zaleceń producenta może mieć opłakane skutki - wówczas zostają uwalniane groźne substancje z tego produktu. Zacznij patrzeć, co jest napisane na opakowaniu.
Papier do pieczenia znajduje się niemal w każdej kuchni. Zazwyczaj wykładamy nim formę na ciasto albo blachę na mięso, choć można wykorzystać go na wiele innych sposobów. Kiedy ten produkt staje się niebezpieczny dla naszego zdrowia? Jak poprawnie używać papieru do pieczenia? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.
Papierem do pieczenia bez zastanowienia wykładamy formę na ciasto oraz blachę na mięso, które później lądują w piekarniku. Okazuje się, że wówczas może dojść do wydzielania toksycznych substancji. Dlaczego?
Ten produkt jest zabezpieczony cienką warstwą silikonu albo innymi substancjami nieprzywierającymi. To dzięki nim staje się odporny na wysokie temperatury i tłuszcz wydzielany z potraw.
Największy problem pojawia się w momencie, gdy narażamy go na zbyt wysoką temperaturę. Dochodzi wtedy do rozkładu warstw ochronnych i wydzielenia chemikaliów. Te z kolei mogą przeniknąć do jedzenia.
Według badań niektóre z tych substancji źle wpływają na układ hormonalny i na wątrobę. Mogą nawet spowodować powstanie stanu zapalnego w organizmie.
Dzieje się tak, gdy nagminnie popełniamy błąd pieczenia w zbyt wysokiej temperaturze. Wszystko przez kumulację działania tych związków.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Czerymoja — rzadko spotykany w sklepach owoc o wielu właściwościach
Według zaleceń producenta, papier do pieczenia jest odporny na temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Polecamy też wykładać go na blachę albo ruszt piekarnika po to, żeby nie stykał się z elementami urządzenia. W przeciwnym wypadku, zwłaszcza przy kontakcie z grzałką, może dojść do jego przypalenia i uwolnienia toksycznych substancji, a nawet do pożaru.
Przed użyciem zwróćmy również uwagę na stan papieru do pieczenia. Nie używajmy takiego, który jest uszkodzony, odbarwiony albo ma nieprzyjemny zapach. Taki produkt nie nadaje się do użytku i stanowi zagrożenie.
Alternatywą dla papieru do pieczenia jest naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem, aby potrawy nie przywierały do niego. Co prawda, mamy więcej pracy przy sprzątaniu, jednak jesteśmy pewni, że toksyczne substancje nie przenikną do naszego jedzenia.
Papier do pieczenia można wykorzystać do przygotowywania zdrowych dań na parze. Musimy szczelnie zawinąć w niego rybę, mięso czy warzywa - w ten sposób zachowają swoje wartości odżywcze i będą wolne od tłuszczu.
Ten produkt idealnie sprawdzi się do wałkowanego ciasta. Wystarczy włożyć go pod masę, dzięki czemu nie będzie przywierała do blatu.
W papier do pieczenia możemy zawijać kanapki czy ciastka, aby ochronić je przed wysychaniem. Polecamy też serwowanie na nim przekąsek podczas spotkania z rodziną czy znajomymi. Będzie wspaniałym elementem dekoracyjnym.
Zobacz też:
Podłogi myję tylko w ten sposób. Nie ma mowy o smugach
Z tym produktem po kamieniu w czajniku nie będzie śladu. Wcale nie chodzi o ocet
Zapomnisz o lodzie na ściankach zamrażarki. Wetrzyj w nie ten produkt