Ustaw w szafce, a mole spożywcze wyniosą się na dobre
Mole spożywcze to popularny problem, który może wystąpić w każdej kuchni. Warto wiedzieć, skąd biorą się szkodniki oraz w jaki sposób można się ich pozbyć. Ich obecność może mieć negatywny wpływ na zdrowie naszej rodziny. Poznaj jeden prosty sposób, dzięki któremu skutecznie usuniesz je ze swojego domu na zawsze.
W twojej kuchni zaczęły pojawiać się małe, brązowo-szare owady, które przypominają ćmy? To mogą być mole spożywcze. Sprawdź, skąd biorą się w kuchni i w jaki sposób możesz się ich pozbyć.
Mole spożywcze mogą pojawić się w naszych domach przez zainfekowaną przez nie żywność. Mogą trafiać do produktów już na poziomie produkcji. Co więcej, mole mogą poruszać się przez wentylację lub wlecieć przez okno z innego domostwa.
Najczęściej mole spożywcze można zauważyć w naszych kuchniach w suchych produktach. Owady szukają miejsc, w których możliwe jest złożenie jaj. Sypki pokarm najczęściej przechowuje się w temperaturze pokojowej. Dzięki temu stanowi dla larw moli spożywczych doskonałe miejsce do rozwoju.
Najczęściej owady mogą pojawiać się w mące, cukrze, produktach zbożowych kaszach, ryżu, a nawet w suszonych owocach, bakaliach i słodyczach.
Czytaj również: Zrób domowy środek do czyszczenia telewizora. Obraz będzie ostry jak nigdy
Pierwszym krokiem do pozbycia się moli spożywczych jest dokładne wysprzątanie kuchni. Wszystkie zainfekowane produkty należy wyrzucić, a szafki dokładnie umyć.
Do czyszczenia szafek najlepiej sprawdzi się ocet winny. Skutecznie odstrasza on mole, ponieważ owady nie znoszą jego zapachu. Należy zmieszać go z wodą w proporcji 1:1, a następnie przetrzeć taką substancją wszystkie szafki.
Aby uniknąć problemu w przyszłości, dobrze jest stosować szczelnie zamykane pojemniki na suchą żywność. Dzięki nim mole nie będą miały pożywki do rozwoju oraz miejsca do składania nowych jaj.
Może cię zainteresować: Kosztuje kilka złotych, a działa jak profesjonalny pochłaniacz wilgoci
Problem moli spożywczych może być bardzo uciążliwy. Jeśli owady notorycznie wracają do naszych szafek, może być konieczne zastosowanie pułapki. Można ją wykonać z naturalnych składników, które nie wpłyną na przechowywaną w szafkach żywność.
Do niewielkiej miseczki należy wlać ocet winny oraz dodać kilka kropli olejku lawendowego, cytrynowego lub goździkowego. Naczynie wstawiamy do szafki, w której znajdują się suche produkty. Dzięki niej mole spożywcze będą trzymać się z daleko od naszej kuchni.
Zobacz też:
Więcej nie kupisz kostek do zmywarki. Zrobisz je za grosze w domu, a naczynia będą lśnić
Tak samodzielnie odpowietrzysz kaloryfer. Nie musisz wzywać fachowca
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki