Ustaw taką temperaturę w lodówce. Rachunki za prąd polecą w dół o połowę
Czy wiesz, jaka powinna być temperatura w lodówce, aby przechowywane w niej jedzenie na długo zachowało świeżość bez konieczności płacenia wysokich rachunków za prąd? Wielu Polaków nie ma o tym pojęcia, a istnieje optymalna wartość, którą warto ustawić, aby zaoszczędzić bez ryzyka szybkiego zepsucia się produktów wewnątrz urządzenia.
Dziś prawie każdy ma w domu lodówkę, ponieważ ten sprzęt AGD pełni niezwykle ważną funkcję - wydłuża przydatność do jedzenia do spożycia. Za sprawą odpowiednio niskiej temperaturze w środku, efektywnie opóźnia psucie się produktów.
Lodówka pozwala zachować warzywa, nabiał czy mięso w idealnej kondycji przez kilka dobrych dni, a nawet tygodni. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że zbyt intensywna praca urządzenia może przyczyniać się do wysokich rachunków za prąd.
Jednym z najgorszych błędów w użytkowaniu lodówki jest ustawianie zbyt niskiej temperatury w środku komory urządzenia. To prawda, że w takich warunkach produkty pozostają przez długi czas świeże, jednak jest to nieekonomiczne i niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie samego urządzenia.
To jedna z głównych przyczyn wydawania fortuny na rachunki za energię elektryczną. Uwierz, że naprawdę nie ma potrzeby, aby temperatura w lodówce wynosiła 0, 1 czy nawet 2 stopnie Celsjusza, a niektórzy właśnie taką wartość wybierają. Korzyści są wówczas niewymierne do strat.
Może cię zainteresować: "Eliksir młodości" zrobisz samodzielnie w domu. Sylvester Stallone pije go regularnie
Optymalna temperatura w lodówce jest wyższa, niż myślisz. Powinna wynosić od 3 do 5 stopni Celsjusza (nie więcej, bo wówczas jedzenie może się szybko zepsuć), jednak ta wartość jest wystarczająca, by na długo utrzymać ich świeżość bez nadmiernego zużycia energii.
Ustaw taką temperaturę, a to na dłuższą metę pozwoli ci sporo zaoszczędzić. W starszych urządzeniach może to obniżyć rachunki o nawet połowę, zmniejszając zużycie energii o 30-50 procent.
Czytaj również: Gdy myszy pchają się do domu, dziel się z nimi tym obiadem. Zapomnisz, jak wyglądają
Nie tylko temperatura w lodówce ma wpływ na wysokość opłat za zużycie energii elektrycznej czy psucie się jedzenia. Aby unikać problemów związanych z użytkowaniem urządzenia, unikaj przepełniania komory.
Nie zapełniaj lodówki po brzegi, aby powietrze powinno w niej swobodnie cyrkulować. Dbaj także o uszczelki, aby nie obciążać sprzętu i przesuń lodówkę, jeśli ta stoi w pobliżu piekarnika, kaloryfera albo innego źródła ciepła, które mogłoby zwiększać zużywanie prądu.
Zobacz też:
Więcej nie wylewaj wody po gotowaniu ziemniaków. Nie masz pojęcia, jak może ci się przydać
Tłuste plamy na obrusie lub ściereczkach kuchennych? Tak usuniesz je jednym ruchem
Kurz przestanie osiadać na meblach. Wystarczy, że połączysz te 3 składniki i spryskasz