Ustaw taką temperaturę w lodówce. Rachunki za prąd polecą w dół o połowę
Czy wiesz, jaka powinna być temperatura w lodówce, aby przechowywane w niej jedzenie na długo zachowało świeżość bez konieczności płacenia wysokich rachunków za prąd? Wielu Polaków nie ma o tym pojęcia, a istnieje optymalna wartość, którą warto ustawić, aby zaoszczędzić bez ryzyka szybkiego zepsucia się produktów wewnątrz urządzenia.
Dziś prawie każdy ma w domu lodówkę, ponieważ ten sprzęt AGD pełni niezwykle ważną funkcję - wydłuża przydatność do jedzenia do spożycia. Za sprawą odpowiednio niskiej temperaturze w środku, efektywnie opóźnia psucie się produktów.
Lodówka pozwala zachować warzywa, nabiał czy mięso w idealnej kondycji przez kilka dobrych dni, a nawet tygodni. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że zbyt intensywna praca urządzenia może przyczyniać się do wysokich rachunków za prąd.
Jednym z najgorszych błędów w użytkowaniu lodówki jest ustawianie zbyt niskiej temperatury w środku komory urządzenia. To prawda, że w takich warunkach produkty pozostają przez długi czas świeże, jednak jest to nieekonomiczne i niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie samego urządzenia.
To jedna z głównych przyczyn wydawania fortuny na rachunki za energię elektryczną. Uwierz, że naprawdę nie ma potrzeby, aby temperatura w lodówce wynosiła 0, 1 czy nawet 2 stopnie Celsjusza, a niektórzy właśnie taką wartość wybierają. Korzyści są wówczas niewymierne do strat.
Może cię zainteresować: "Eliksir młodości" zrobisz samodzielnie w domu. Sylvester Stallone pije go regularnie
Optymalna temperatura w lodówce jest wyższa, niż myślisz. Powinna wynosić od 3 do 5 stopni Celsjusza (nie więcej, bo wówczas jedzenie może się szybko zepsuć), jednak ta wartość jest wystarczająca, by na długo utrzymać ich świeżość bez nadmiernego zużycia energii.
Ustaw taką temperaturę, a to na dłuższą metę pozwoli ci sporo zaoszczędzić. W starszych urządzeniach może to obniżyć rachunki o nawet połowę, zmniejszając zużycie energii o 30-50 procent.
Czytaj również: Gdy myszy pchają się do domu, dziel się z nimi tym obiadem. Zapomnisz, jak wyglądają
Nie tylko temperatura w lodówce ma wpływ na wysokość opłat za zużycie energii elektrycznej czy psucie się jedzenia. Aby unikać problemów związanych z użytkowaniem urządzenia, unikaj przepełniania komory.
Nie zapełniaj lodówki po brzegi, aby powietrze powinno w niej swobodnie cyrkulować. Dbaj także o uszczelki, aby nie obciążać sprzętu i przesuń lodówkę, jeśli ta stoi w pobliżu piekarnika, kaloryfera albo innego źródła ciepła, które mogłoby zwiększać zużywanie prądu.
Zobacz też:
To najgorszy olej do smażenia ryby. Lepiej wymień go na inny
Wymieszaj te 2 produkty i przetrzyj meble. Na długo pożegnasz kurz
Rozmrażasz mięso w ten sposób? Lepiej przestań, chyba że chcesz się pochorować