Reklama
Reklama

Ukrój i połóż na patelni. Zapach smażonej ryby szybko zniknie

Smażenie ryb powoduje powstanie nieprzyjemnego zapachu w domu. W mig rozprzestrzenia się po całej kuchni, a z czasem przechodzi też do innych pomieszczeń, wnikając w różne materiały. Potem musimy wietrzyć mieszkanie przez parę godzin, żeby pozbyć się przykrej woni. Na szczęście istnieje prosty sposób na zapobiegnięcie temu problemowi.

Dlaczego w trakcie smażenia ryb wydziela się ostra, przykra woń? Wszystko przez związki azotowe, które zawierają ryby. W trakcie obróbki przekształcają się w trymetyloaminę powodującą ten nieprzyjemny zapach. Do tego dochodzi także rozkład białek i tłuszczów, co tylko wzmacnia ten efekt. 

Wyjątkowo brzydki aromat powstaje w trakcie smażenia starszych ryb albo takich, które były nieodpowiednio przechowywane. Przy słabej wentylacji i okapie z brudnym filtrem nieprzyjemny  zapach szybko przenika na kuchnię i na inne pomieszczenia przez odparowywanie wody z mięsa i tworzenie lotnych związków zapachowych.

Domowy sposób z jabłkiem na zapach smażonej ryby

Co zrobić, żeby lotne związki zapachowe zostały pochłonięte? To bardzo proste - możemy wykorzystać domowy sposób z jabłkiem. 

Wystarczy pokroić surowy owoc w plastry i w takiej postaci położyć go na patelni, na której smażymy rybę. Świeży miąższ jabłka pochłania nieprzyjemne aromaty, dzięki czemu stają się mniej intensywne. Podobne działanie wykazuje surowy ziemniak. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co zrobić, by pieczywo było świeże przez długi czas? Wypróbuj ten sposób

Nie tylko jabłko. Inne, domowe sposoby na zapach smażonej ryby

Naturalnym pochłaniaczem nieprzyjemnych zapachów jest soda oczyszczona. Wystarczy wysypać kilka łyżek na talerzyk. Możemy też postawić w pobliżu kuchenki szklankę z mieszanką wody i octu. 

W trakcie smażenia ryby warto wysypać na talerzyk suche fusy kawy, które chłoną brzydkie aromaty i dodatkowo wydzielają przyjemną woń. Zwiększymy ten efekt, jeśli podprażymy ziarna na patelni. 

Jak smażyć ryby, żeby wydzielały mniej nieprzyjemnego zapachu?

Złagodzimy aromat ryb, jeśli przed smażeniem namoczymy je w mleku. Warto też odcisnąć filety z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym oraz obsypać ziołami i skroplić sokiem z cytryny. 

Rybę smażymy zawsze na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli wrzucimy ją na zimny olej, to odda do niego wodę i zacznie dusić się w takiej parze. Z kolei filet smażony na przegrzanym tłuszczu będzie wydzielał jeszcze intensywniejszą, drażniącą woń. 

Nieprzyjemny zapach wydobywa się też z resztek rybnych pozostawionych na desce czy nożu. W ciepłej kuchni te aromaty są bardzo intensywne, dlatego najlepiej od razu posprzątać wszelkie zabrudzenia

Nie zapominajmy o włączaniu wentylatora, okapu oraz otwieraniu okien w momencie, gdy smażymy ryby. Dzięki zastosowaniu tych wszystkich zasad zniwelujemy problem brzydkiej woni.  

Zobacz też:

Tak naprawisz lampki choinkowe. Twoje drzewko zalśni nowym blaskiem

W chłodne dni trzymasz jedzenie na balkonie? Uważaj, możesz to przypłacić zdrowiem

Osad z mydła na umywalce to już przeszłość. Wystarczy odrobina tego produktu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby