Ukrój i połóż na patelni. Zapach smażonej ryby szybko zniknie
Smażenie ryb powoduje powstanie nieprzyjemnego zapachu w domu. W mig rozprzestrzenia się po całej kuchni, a z czasem przechodzi też do innych pomieszczeń, wnikając w różne materiały. Potem musimy wietrzyć mieszkanie przez parę godzin, żeby pozbyć się przykrej woni. Na szczęście istnieje prosty sposób na zapobiegnięcie temu problemowi.
Dlaczego w trakcie smażenia ryb wydziela się ostra, przykra woń? Wszystko przez związki azotowe, które zawierają ryby. W trakcie obróbki przekształcają się w trymetyloaminę powodującą ten nieprzyjemny zapach. Do tego dochodzi także rozkład białek i tłuszczów, co tylko wzmacnia ten efekt.
Wyjątkowo brzydki aromat powstaje w trakcie smażenia starszych ryb albo takich, które były nieodpowiednio przechowywane. Przy słabej wentylacji i okapie z brudnym filtrem nieprzyjemny zapach szybko przenika na kuchnię i na inne pomieszczenia przez odparowywanie wody z mięsa i tworzenie lotnych związków zapachowych.
Co zrobić, żeby lotne związki zapachowe zostały pochłonięte? To bardzo proste - możemy wykorzystać domowy sposób z jabłkiem.
Wystarczy pokroić surowy owoc w plastry i w takiej postaci położyć go na patelni, na której smażymy rybę. Świeży miąższ jabłka pochłania nieprzyjemne aromaty, dzięki czemu stają się mniej intensywne. Podobne działanie wykazuje surowy ziemniak.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co zrobić, by pieczywo było świeże przez długi czas? Wypróbuj ten sposób
Naturalnym pochłaniaczem nieprzyjemnych zapachów jest soda oczyszczona. Wystarczy wysypać kilka łyżek na talerzyk. Możemy też postawić w pobliżu kuchenki szklankę z mieszanką wody i octu.
W trakcie smażenia ryby warto wysypać na talerzyk suche fusy kawy, które chłoną brzydkie aromaty i dodatkowo wydzielają przyjemną woń. Zwiększymy ten efekt, jeśli podprażymy ziarna na patelni.
Złagodzimy aromat ryb, jeśli przed smażeniem namoczymy je w mleku. Warto też odcisnąć filety z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym oraz obsypać ziołami i skroplić sokiem z cytryny.
Rybę smażymy zawsze na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli wrzucimy ją na zimny olej, to odda do niego wodę i zacznie dusić się w takiej parze. Z kolei filet smażony na przegrzanym tłuszczu będzie wydzielał jeszcze intensywniejszą, drażniącą woń.
Nieprzyjemny zapach wydobywa się też z resztek rybnych pozostawionych na desce czy nożu. W ciepłej kuchni te aromaty są bardzo intensywne, dlatego najlepiej od razu posprzątać wszelkie zabrudzenia.
Nie zapominajmy o włączaniu wentylatora, okapu oraz otwieraniu okien w momencie, gdy smażymy ryby. Dzięki zastosowaniu tych wszystkich zasad zniwelujemy problem brzydkiej woni.
Zobacz też:
Tak naprawisz lampki choinkowe. Twoje drzewko zalśni nowym blaskiem
W chłodne dni trzymasz jedzenie na balkonie? Uważaj, możesz to przypłacić zdrowiem
Osad z mydła na umywalce to już przeszłość. Wystarczy odrobina tego produktu