Twarde masło to już wspomnienie. Dzięki temu bez problemu rozsmarujesz je na kanapce
Czasem chcąc przyrządzić smaczne śniadanie czy kolację, zapominamy wcześniej wyjąć masło z lodówki i w rezultacie musimy męczyć się z rozsmarowywaniem produktu. Na szczęście istnieją proste domowe sposoby, dzięki którym szybko je zmiękczymy i będziemy mogli bez problemu nałożyć na pieczywo. Sprawdź, jak skutecznie zmiękczyć masło po wyjęciu z lodówki.
Masło wyjęte z lodówki jest bardzo twarde i ciężko rozsmarować je na pieczywie. Czekanie aż samo z siebie nabierze odpowiedniej temperatury i będzie miękkie może zająć dużo czasu. Warto więc nieco przyspieszyć ten proces i wykorzystać domowe metody. Dzięki nim będziemy mogli przygotować smaczną kanapkę praktycznie od razu po wyjęciu masła z lodówki.
Po wyjęciu z lodówki masło jest bardzo twarde i ciężko je rozsmarować. Niektórzy decydują się wtedy na pokrojenie go na plasterki, aby łatwiej było umieścić je na kanapkach. Istnieje jednak inna metoda, dzięki któremu podamy masło w nietypowy i niecodzienny sposób, nawet od razu po wyjęciu go z lodówki.
Wystarczy nam do tego zwykła tarka. Ściągamy folię z masła i na najmniejszych oczkach je ścieramy. Powstaną ładnie wyglądające wiórki, które z łatwością rozsmarujemy na pieczywie bez konieczności czekania, aż masło zmięknie. W dodatku będzie się ono nie tylko efektownie prezentowało, ale i cała czynność zajmie nam dosłownie chwilę.
Zamiast tradycyjnej dużej tarki możemy wykorzystać jej miniaturową wersję. Dzięki temu wiórki z masła będą jeszcze mniejsze i łatwiejsze do użycia. Wystarczy, że sięgniemy po tarkę, której używa się zazwyczaj do czekolady lub sera.
Czytaj również: Tak szybko usuniesz klej ze słoika. Bez chemii i szorowania
Sposób z tarką nie jest jedyną metodą poradzenia sobie z twardym masłem z lodówki. W przypadku, gdy chcemy podać masło w jednym kawałku, możemy wypróbować pewien trik ze szklanką. Wystarczy, że nalejemy do niej wrzątek, a po chwili go wylejmy.
Następnie pustą szklanką nakrywamy położony na talerzyku plaster masła. Pozostawiamy tak na 3 minuty. Po upływie tego czasu masło stanie się miękkie i bez problemu będziemy mogli je rozsmarować, ponieważ ciepło ze szklanki pomoże nam je lekko rozgrzać.
Inny sposób na uzyskanie miękkiego masła, polega na wykorzystaniu wałka oraz dwóch arkuszy papieru do pieczenia. Na jednym z nich układamy masło i przykrywamy je drugim. Następnie zdecydowanym ruchem uderzamy kilka razy w kostkę za pomocą wałka i ją delikatnie rozwałkowujemy. Dzięki temu uzyskamy cienki kawałek, który szybciej rozmięknie i uzyska oczekiwaną temperaturę.
Szybką metodą na zmiękczenie masła jest również podgrzanie go w mikrofalówce. W tym przypadku musimy jednak uważać, aby całkiem nam się nie roztopiło i nie zmieniło w płyn. Chcąc tego uniknąć, należy w trakcie podgrzewania masła przewracać kilka razy kostkę, aby każdy bok przez chwilę przylegał do talerza. Po około 2 minutach masło powinno być miękkie.
Zobacz też:
Taki syrop z kiszonek i miodu robiła moja babcia. Poprawia odporność i nieźle smakuje
Obniża poziom cukru, wspomaga odporność i odpręża. Ta herbata bije na głowę wszystkie inne
Weź z kuchni i wrzuć wieczorem do toalety. Rano będzie wolna od kamienia i lśniąca