Reklama
Reklama

Teściowa wkłada mąkę do zamrażarki. Już wiem dlaczego i robię to samo

Mąka w zamrażarce może zaskakiwać. Okazuje się, że nie jest to pomyłka, a celowy zabieg, dzięki któremu będziemy mogli zapobiec uciążliwemu problemu. Mole spożywcze to jeden z najtrudniejszych szkodników do pozbycia się. Właśnie dlatego warto poznać sposoby, dzięki którym zmniejszymy ryzyko pojawienia się ich w naszym domu.


Mole spożywcze to prawdziwy problem, który może stanowić prawdziwe utrapienie. Ciężko się go pozbyć, dlatego warto zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia. Zobacz, jak to zrobić.

Dlaczego mole spożywcze zagnieżdżają się w naszej kuchni?

Moli spożywczych nie należy lekceważyć. Kilka niewielkich owadów może szybko przerodzić się w większy problem, przez który będziemy musieli pozbyć się większości swoich zapasów. Szkodliwe są nie tylko dorosłe osobniki, ale również ich larwy, które możemy znaleźć żerujące na suchych produktach w naszych kuchennych szafkach.

Mole najczęściej pojawiają się w naszym domu na produktach, które przynosimy ze sklepu. Mogą znajdować się w cukierkach, w mące, makaronach czy orzechach. Wystarczy niewielkie niedopatrzenie, aby szybko doszło do inwazji szkodników. Latem mole mogą trafić do naszego mieszkania nawet przez okno. Często dzieje się tak, kiedy nasz sąsiad zmaga się z plagą owadów, a dorosłe mole fruwają w pobliżu.

Zobacz także: Wrzucaj do pralki raz w miesiącu. Zapomnisz o wielu problemach

Jak pozbyć się moli spożywczych? Trik z zamrażarką może ci pomóc

Zainfekowana przez mole żywność to jedna z najczęstszych przyczyn pojawienia się szkodników w naszym domu. Ich obecność może również sygnalizować, że nie utrzymujemy w kuchni porządku i nie jesteśmy wystarczająco przezorni.

Temperatura to jeden z najlepszych sposobów na uniknięcie pojawienia się moli spożywczych. Owady te nie przeżyją, kiedy temperatura wzrasta powyżej 60 st. C i spada poniżej zera. Właśnie dlatego zamrażarka będzie dla nas wybawieniem.

Mąka to produkt, który najbardziej narażony jest na zakażenie jajami moli spożywczych. Po zakupieniu jej w sklepie warto wsadzić ją do zamrażarki na przynajmniej dwa dni. Dzięki temu zadbamy o to, że wszelkie ślady moli spożywczych ulegną zneutralizowaniu, a my będziemy mieć pewność, że nie rozwiną się w przeciągu kilku dni. Mąkę od razu po zakupie warto również przesypać do szczelnego pojemnika lub słoika. W ten sposób ochronimy ją przez potencjalnym nalotem moli spożywczych.

Zobacz też:

Więcej nie postawisz szklanki z wodą obok łóżka. To wcale nie jest zdrowe

Trzymasz ręczniki w tym miejscu? To źle wpływa na twoje zdrowie

Zerwij w ogrodzie i zaparz. Będziesz mieć gładszą skórę i talię osy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | domowe sposoby | triki