Reklama
Reklama

Te potrawy możesz zamrozić po Wielkanocy. Polacy nie wiedzą i wyrzucają

W Wielkanoc stoły w polskich domach uginają się od jedzenia. Jest go tak dużo, że często nie dajemy rady wszystkiego zjeść, dlatego po świętach duża jego część się marnuje. Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale część potraw możesz zamrozić. Sprawdź które, aby nigdy więcej nie wyrzucać niepotrzebnie produktów zdatnych do spożycia.

Nigdy więcej nie wyrzucaj resztek wielkanocnego jedzenia, które zostanie ci po świętach. I to nawet jeśli w twojej okolicy nie ma jadłodzielni dla potrzebujących i nie masz znajomych, z którymi mógłbyś się podzielić daniami, aby uniknąć ich zmarnowana. 

Większość popularnych produktów jest bowiem zdatna do spożycia znacznie dłużej, niż myślisz. Trzeba jednak odpowiednio je przechować w lodówce albo zamrozić. Sprawdź, co zrobić z konkretnymi produktami, aby nie utraciły walorów smakowych i odżywczych.

Może cię zainteresować: Kupujesz gotowy chrzan w słoiku? Bosacka radzi, który warto wybrać

Co można zamrozić po świętach? Te produkty nie muszą się zmarnować

Niektórzy od razu wyrzucają resztki po Wielkanocy, a to duży błąd, bo niektóre z nich nadają się do mrożenia. Przechowywać w ten sposób możesz m.in. żur i bigos, jednak wcześniej musisz je ostudzić i zawekować. Najlepiej porozkładaj je porcjami, aby zawsze zużywać potrzebną ilość.

W ten sposób postąpić możesz także z serem, pieczywem, babką wielkanocną, makowcem bez polewy i sernikiem. Każde ciasto musi zostać osobno owinięte folią w plastikowym pojemniku. Podobnie możesz przechowywać po świętach również większość wędlin. 

Te ostatnie szczelnie owiń i umieść w woreczku do mrożenia tak, aby usunąć jak najwięcej powietrza i podpisz pojemniki datą zamrożenia, aby uniknąć pomyłek. Większość zakonserwowanych w ten sposób potraw nadaje się do spożycia nawet po upływie trzech miesięcy. 

Czytaj również: Tak usuniesz nawet najtrudniejszy tłuszcz z piekarnika. Będzie błyszczał na długo po świętach

Tego pod żadnym pozorem nie zamrażaj. Grozi zatruciem lub inną katastrofą

Nie rozpędzaj się jednak, bo nie wszystkie produkty możesz mrozić po świętach wielkanocnych. Kultowa sałatka jarzynowa absolutnie nie powinna być przechowywana w ten sposób, podobnie faszerowane jajka czy ciasta ze śmietaną. 

Jak najszybciej postaraj się zjeść także kiełbasy i pieczone mięso. Najlepiej spożyj je w przeciągu 1-2 dni po świętach. Niech lepiej nawet nie przychodzi ci do głowy pomysł, aby włożyć je do zamrażarki, bo to może się dla ciebie źle skończyć. I pamiętaj, aby nigdy nie mrozić ponownie raz rozmrożonych już potraw.

Zobacz też:

Tych produktów lepiej nie mrozić. Tracą smak i właściwości zdrowotne

Najlepsza kawa na poświąteczny czas. Daje odpocząć jelitom i wspomaga trawienie

Wypłucz w tym ubrania po praniu. Kleszcze się do ciebie nie zbliżą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki