Reklama
Reklama

Taka kawa mrożona to najgorszy wybór. Katarzyna Bosacka ostrzega

Latem chętnie sięgamy po zimne napoje, w tym po mrożoną kawę. Niestety nie każda wersja małej czarnej jest zdrowa, o czym informuje Katarzyna Bosacka. Dziennikarka zdradziła, która kawa mrożona to najgorszy wybór. Powinniśmy unikać jej jak ognia, szczególnie gdy jesteśmy na diecie.

Wiele osób zaczyna swój dzień od filiżanki kawy. Latem zazwyczaj pijemy taką mrożoną. W sklepach możemy znaleźć jej różne wersje smakowe, jednak przed zakupem warto sprawdzić skład. Zobaczmy zatem, co kryje się w większości kaw. Niejedna osoba będzie zaskoczona. 

Tucząca kawa mrożona - co ma w składzie?

Katarzyna Bosacka przeprowadziła analizę mrożonej kawy. Dokładnie przyjrzała się składowi popularnych napojów kawowych.

Okazało się, że dobrze znane napoje kawowe zawierają małą ilość kawy w składzie, za to dużo mleka i cukru. Niektóre z nich mają aż 91% nabiału. Są zatem słodkimi napojami mlecznymi.

Do takich kaw trzeba też doliczyć inne, niezdrowe dodatki, czyli skrobię, kakao, regulatory kwasowości i aromaty. Te składniki sprawiają, że napój jest kaloryczny, dlatego może powodować tycie. Z pewnością nie powinniśmy go pić, będąc na diecie odchudzającej. 

Te kawy mrożone są zdrowe

Katarzyna Bosacka radzi, aby kaw mrożonych nie kupować w sklepie, a przygotowywać je samodzielnie w domu. Wtedy będziemy mieć pewność, że robimy je ze zdrowych składników. 

Miłośnikom klasycznej, małej czarnej polecamy espresso z lodem. Wystarczy zaparzyć taką kawę i dodać do niej kostki lodu. 

Innym, zdrowym napojem kawowym, wartym uwagi jest greckie frappe. Wystarczy zatem wzbogacić espresso o dodatek mleka i cukru trzcinowego. Nie zapomnijmy o kostkach lodu. 

Możemy też zrobić kawę mrożoną z ulubionymi dodatkami. Wspaniale smakuje taka z kakao, mleczkiem kokosowym i odrobiną miodu

Do napoju kawowego warto dorzucić  ulubione owoce. Idealnie sprawdzą się tutaj truskawki, jagody czy maliny. Musimy podgrzać je z miodem na małej mocy palnika. Dzięki temu powstanie owocowy sos. Szybką opcją będzie jednak rozdrobnienie ich w blenderze. 

Zobacz też:

Zrób to z oknami jesienią. Uszczelnisz je, a rachunki za ogrzewanie zimą spadną

Większość grzybiarzy omija je szerokim łukiem. Mało kto wie, że są jadalne

Wrzuć do suszarki bębnowej. Na zawsze zapomnisz o prasowaniu ubrań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy