Tak wyczyścisz grilla bez szorowania. Wszystko czego potrzebujesz, masz w kuchni
Majówka to nie tylko chwila wytchnienia od pracy zarobkowej, ale także okazja do grillowania w gronie bliskich osób. Ty również planujesz tak spędzić długi weekend? Świetnie, lecz nim położysz na ruszt kiełbasę i karkówkę, nie zapomnij najpierw wyczyścić gilla. Możesz to zrobić domowym sposobem za pomocą składników, które masz w kuchni.
Polacy z niecierpliwością wyczekują majówki 2025, która dla wielu osób jest także symbolicznym rozpoczęciem tegorocznego sezonu grillowego. Długi weekend majowy jest więc okazją do wypoczynku i zajadania się pysznościami w gronie rodziny oraz znajomych.
Aby jednak spotkania były udane, a jedzenie naprawdę smaczne, nie możesz zapomnieć o dokładnym wyczyszczeniu grilla. Nie zwlekaj więc, tylko jeszcze dziś umyj ruszt i pokrywę oraz inne elementy, które tego wymagają. Możesz to zrobić za pomocą tanich produktów z kuchennej szafki.
Może cię zainteresować: Tak szybko wyczyścisz fronty mebli kuchennych. Zapomnij o zaciekach i odbitych palcach
Zanim na dobre zaczniesz tegoroczne grillowanie, twój sprzęt powinien lśnić czystością. Aby jednak dokładnie umyć przypalony ruszt, wcale nie musisz wydawać pieniędzy na detergenty.
Do wyczyszczenia grilla w zupełności wystarczy ci... soda oczyszczona i woda utleniona. Na pewno masz je gdzieś w kuchennej szafce, a jeśli drugiego produktu tam nie ma, to najprawdopodobniej będzie w apteczce za lustrem w łazience.
Aby przygotować gęstą pastę do wyczyszczenia grilla, potrzebujesz:
- sodę oczyszczoną - 2 części
- wodę utlenioną - 1 część
Po prostu połącz sodę oczyszczoną i wodę utlenioną we wspomnianych wyżej proporcjach. Wymieszaj je i nanieś na zatłuszczony ruszt (oraz wedle uznania na inne elementy wyposażenia grilla). Zostaw na 10 minut, a później wytrzyj urządzenie pewnymi ruchami i spłucz ciepłą wodą.
Czytaj również: Wypłucz w tym ubrania po praniu. Kleszcze się do ciebie nie zbliżą
Nie tylko woda utleniona pomoże ci uporać się z brudnym grillem. Do jego wyczyszczenia możesz użyć także... folii aluminiowej. Być może nigdy wcześniej nie słyszałeś o takim nietypowym zastosowaniu tego przedmiotu, ale to naprawdę działa. Najlepiej zaraz po grillowaniu.
Rozłóż kawałek folii aluminiowej na blacie i posyp go obficie solą, a następnie uformuj kulkę i zacznij pocierać nim o jeszcze lekko ciepły ruszt - również obsypanego solą w najbardziej zabrudzonych miejsc. Temperatura pomoże ci w usunięciu resztek zaschniętego jedzenia. Metoda działa jak papier śćierny, ale nie jest tak inwazyjna.
Zobacz też:
Chcesz zamrozić szparagi? Pamiętaj o tej zasadzie, inaczej będą niesmaczne
To najgorsza woda butelkowana. Jest groźna dla zdrowia, a Polacy piją nagminnie
Większość ludzi omija go, biorąc za zwykły chwast. Mało kto wie, że to skarbnica witamin