Ta mikstura pozwoli ci przetrwać jesień bez przeziębień. Nazywają ją "antygrypiną"
Pomimo tego, że na przeziębienie jesteśmy narażeni niemal przez cały rok, to okres jesienno-zimowy jest najniebezpieczniejszy pod tym względem. Właśnie wtedy wirusy powodujące przeziębienie łatwiej się rozprzestrzeniają. Na szczęście są sposoby, aby temu zapobiec. Jeden z nich to tzw. antygrypina.
Wirusy, które uprzykrzają życie wielu z nas, mają ułatwioną "pracę" podczas zimnych pór roku. Ochłodzenie, spadek temperatury i wilgotności sprzyja rozprzestrzenianiu się szkodliwych drobnoustrojów. W Polsce można zauważyć zwiększoną ilość zachorowań już teraz – od początku października.
Na skutek jesienno-zimowej aury, gęstych i szarych chmur kłębiących się na niebie oraz coraz krótszych dni spada aktywność fizyczna. Również ma to zgubny wpływ na odporność organizmu. W takiej sytuacji pomocą będzie powrót do zdrowego trybu życia, a także stosowanie "wspomagaczy", czyli zdrowych naparów, shake’ów, czy soków.
"Antygrypina" to syrop, który zdobył niemała popularność w serwisie TikTok. Jest to mieszanka zawierająca miód, imbir, kurkumę, czosnek oraz sok z czterech cytryn. Z pewnością przypadnie do gustu fanom domowych sposobów na przeziębienie.
"Antygrypinę" można przygotować w dość prosty sposób. Na początku należy zetrzeć 7 ząbków czosnku, 3 cm korzenia imbiru, a całość zalać sokiem z 4 cytryn (bez pestek). Później miksturę trzeba uzupełnić o 1 łyżeczkę kurkumy i wszystko zalać przegotowaną wodą.
"Antygrypinę" można zmiksować i pozostawić w wyparzonym słoiku. Po zakończeniu procesu przygotowywania mieszankę dobrze jest odstawić na 2 dni i później przelać do szklanej buteleczki. Domowy produkt można następnie dodawać jako syrop, na przykład zaparzając herbatę.
Skład, smak oraz wysoka zawartość cukru "antygrypiny" może zniechęcić niektórych do spożywania akurat tego syropu. Warto wiedzieć, że produkty takie jak "antygrypina" należy traktować jako dodatek, a nie rozwiązanie wszystkich problemów z niską odpornością organizmu. Żeby zapewnić prawdziwą, mocną ochronę przed chorobą, trzeba prowadzić zdrowy tryb życia.
Na początku należy zadbać o to, aby myć ręce mydłem i pod ciepłą wodą po powrocie do domu, czy przed spożywaniem jedzenia. Trzeba przy tym uważać, żeby w trakcie dnia nie dotykać rękoma ust i nosa, a także nie obgryzać paznokci, czy skórek. Warto też unikać bezpośredniego kontaktu z osobami zarażonymi.
W dbaniu o lepszą odporność organizmu kluczowa jest też regularna aktywność fizyczna. Nie warto odpuszczać sobie nawet regularnych spacerów, które nie będą wydawać się już tak atrakcyjne w okolicznościach jesienno-zimowej pogody.
Kluczem do wysokiej odporności na choroby będzie także zdrowa dieta. Wystarczy zadbać o to, żeby dodawać do śniadań, obiadów, czy kolacji warzywa, na przykład paprykę, ogórki kiszone, cebulę, brukselkę, szpinak, czy kiełki. To wszystko trzeba uzupełnić o 8-godzinną dawkę snu i właściwe nawodnienie. Zachowujące te podstawowe zasady, będzie można przetrwać jesienno-zimowy okres przeziębień.
Zobacz też:
Ten trik ochroni cię przed złodziejami na cmentarzu. Nigdy więcej nie zabiorą ci lampionu
Kiszona kapusta nie tylko do obiadu. Możesz użyć jej w trakcie sprzątania
Robisz to z grzybami przed suszeniem? Nie dziw się, że pleśnieją