Reklama
Reklama

Szklanki zyskają niespotykany blask. Wystarczy, że wrzucisz to do zlewu i zalejesz wodą

Świeże, lśniące szklanki od razu sprawiają, że stół prezentuje się bardziej elegancko. Wiele osób desperacko próbuje uzyskać taki efekt, walcząc z matowym, białym nalotem. Szorując naczynia ręcznie czy nawet myjąc je w zmywarce, często nie jesteśmy w stanie nadać im zachwycającego blasku. Trik z użyciem tego owocu pomoże jednak pozbyć się nieestetycznych smug.

Na naczyniach często zbiera się osad czy kamień, które są później trudne do usunięcia. Białe zacieki są najbardziej widoczne na naczyniach szklanych, jak na przykład kieliszki. Co więcej, smugi mogą pojawić się nawet po myciu w zmywarce — najczęściej na skutek nieprawidłowego układania w niej naczyń czy niewystarczającej ilości soli do zmiękczenia wody. W efekcie jednak szklanki czy przezroczyste kubki mogą wyglądać na niedomyte. Przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia warto więc odświeżyć naczynia, wykorzystując do tego popularny owoc, który często gości zimą w naszych domach.

Skórka z pomarańczy — sposób na błyszczące naczynia

Jak przywrócić blask szkła? Czyszczenie naczyń tradycyjnymi metodami może nie przynieść pożądanych rezultatów. Warto jednak napełnić zlew wodą, a następnie wrzucić do niej dużo skórek z pomarańczy. Jeśli szklane naczynia trafią do niej na około 20 minut, staną się lśniące i przejrzyste. Po wyjęciu wystarczy je tylko opłukać pod bieżącą wodą.

Skórka z pomarańczy pomoże nam również pozbyć się osadów z kawy czy herbaty, które często pojawiają się w kubkach i filiżankach. Wystarczy przetrzeć nimi ich wnętrze, a następnie umyć naczynia płynem do mycia naczyń. Nieestetyczny osad zniknie, a naczynia będą wyglądały jak nowe.

Czytaj też: Drewnianą deskę do krojenia czyść tylko w ten sposób. Wszystko, co niezbędne znajdziesz w kuchni 

Osad z kamienia na szkle? Pozbędziesz się go w 15 minut

Matowe szkło, pełne zacieków i pokryte osadem to najczęściej wina twardej wody. Z problemem doskonale poradzi sobie skórka z pomarańczy, jednak możemy również użyć octu oraz soli kuchennej. W tym celu powinniśmy wykonać specjalną pastę, mieszając 3 łyżeczki soli kuchennej z kieliszkiem octu.

Pastę rozsmarowujemy w miejscach pokrytych osadem z kamienia i pozostawiamy na 15 minut. Gdy kwadrans już upłynie, myjemy naczynia jak zwykle i płuczemy je w letniej wodzie. Ważne jest jednak, by nie zostawiać ich do wyschnięcia, lecz od razu je osuszyć, a następnie wypolerować przy pomocy ściereczki z mikrofibry. Staną się przejrzyste i lśniące - aż przyjemnie będzie z nich pić.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | czyszczenie