Reklama
Reklama

Suszysz pomarańcze na choinkę? Rób to w ten sposób, a nie stracą kształtu

Jednymi z najpiękniejszych ozdób na choinkę są suszone pomarańcze. Możemy je szybko wykonać we własnym zaciszu domowym, równocześnie ciesząc się ich intensywnym aromatem. Podpowiadamy, jak to zrobić i jakie mamy możliwości, aby wysuszyć nasze pomarańcze na święta.

Samodzielnie wykonane ozdoby bożonarodzeniowe cieszą bardziej niż te kupne i nadają naszej choince wyjątkowego charakteru. Najpopularniejsze z nich wykonuje się z plastrów suszonej pomarańczy. Cytrusy możemy przygotować na wiele różnych sposobów, susząc je w różnych urządzeniach, a także za pomocą tradycyjnych metod. Podpowiadamy, jak najlepiej to zrobić.

Jak wysuszyć pomarańcze na choinkę w piekarniku?

Chcąc wysuszyć pomarańcze w piekarniku, musimy nasze owoce pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

Tak przygotowane owoce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 70-75 stopni Celsjusza na 3-4 godziny. Warto również uchylić drzwiczki piekarnika, aby owoce się nie przypaliły. Nie zapominajmy również o tym, aby co jakiś czas obracać pomarańcze podczas suszenia. Sprawi to, że będą one równomiernie wysychały.

Jak suszyć pomarańcze w suszarce do owoców i warzyw?

Oczywiście nasze pomarańcze możemy także suszyć w elektrycznej suszarce do grzybów. Jednak w takim przypadku musimy wziąć pod uwagę, że czas suszenia naszych cytrusowych ozdób będzie znacznie dłuższy.

W przypadku przygotowywania plastrów pomarańczy w suszarce, w zależności od wielkości krążków czas ich suszenia będzie wynosił od 6 do 10 godzin.

Czytaj również: Chcesz ozdobić taras na święta? Te lampki sprawdzą się najlepiej

Suszenie pomarańczy w mikrofalówce - jak to zrobić?

Mało kto wie, ale pomarańcze możemy wysuszyć także w mikrofalówce. Jednak stosując ten sposób, musimy wziąć pod uwagę, że istnieje ryzyko, że nasze plasterki owoców zbrązowieją i się pomarszczą.

Jeżeli mimo to chcemy wysuszyć cytrusy w ten sposób, to musimy ułożyć plasterki pomarańczy na talerzu wyłożonym trzema warstwami papieru do pieczenia. Następnie przykrywamy je kolejnymi trzema arkuszami papieru i ustawiamy mikrofalówkę na 50% mocy. Pomarańcze wstawiamy na trzy minuty, a po tym czasie wyjmujemy naczynie z urządzenia i owoce przewracamy na drugą stronę. Po wykonaniu tej czynności znów wkładamy je do mikrofali na kolejne trzy minuty.

Jak suszyć pomarańcze na choinkę na kaloryferze?

Oczywiście najprostszym i niepobierającym dodatkowej energii sposobem, jest suszenie pomarańczy na kaloryferze. Wystarczy, że ułożymy plastry cytrusów na wyłożonych folią aluminiową papierowych tackach lub metalowej blaszce do pieczenia ciasta i umieścimy je na kaloryferze.

Co prawda, metoda ta wymaga od nas więcej cierpliwości, ponieważ w zależności od temperatury kaloryfera, suszenie owoców może potraw od kilku dni do nawet kilku tygodni. Jednak sposób ten nie niesie za sobą ryzyka przypalenia owoców i w dodatku pomarańcze ułożone na kaloryferze wydzielają przyjemny zapach, który roznosi się po całym mieszkaniu.

Zobacz także: Nie wyrzucaj rolek po papierze toaletowym. Zrobisz z nich wyjątkowy prezent na święta

O czym pamiętać susząc pomarańcze?

Bez względu na to, który sposób suszenia cytrusów wybierzemy, to musimy pamiętać o systematycznym przewracaniu plastrów. Dzięki temu będą one wysychały równo z każdej strony i pięknie wyglądały.

Dodatkowo zwróćmy uwagę na to, aby plasterki zawsze leżały na płasko, ponieważ jeśli zdeformują się podczas suszenia, to później nie uda nam się już tego naprawić.

Zobacz też:

Ten napar odmładza i wzmacnia organizm. Możesz go pić zamiast herbaty

To najlepsza mąka do ciasta drożdżowego i do pizzy. Wyjdą miękkie i puszyste

Tak szybko wyczyścisz drewniane meble i nie uszkodzisz ich faktury. Wystarczy filiżanka tego napoju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby | święta