Robisz ciasto, a skończył ci się proszek do pieczenia? Bez problemu zastąpisz go nie tylko sodą
Lada moment spodziewasz się gości, więc chcesz przygotować dla nich coś słodkiego, ale odkryłaś, że skończył ci się proszek do pieczenia? Nie panikuj, nie musisz po niego biec do sklepu. Zamiast marnować kolejne pół godziny na zakupy, poznaj alternatywy dla tego składnika, dzięki którym ciasto również wyrośnie. To nie tylko soda oczyszczona.
Masz w głowie gotowy przepis na przepyszne ciasto dla swoich gości, jednak w ostatniej chwili zauważyłaś, że skończył ci się proszek do pieczenia i teraz zastanawiasz się, czym go zastąpić? Nie martw się, nie tobie pierwszej się to przytrafia.
Soda oczyszczona to nie jedyne rozwiązanie, więc nie załamuj się, jeśli jej również nie masz pod ręką. Alternatyw dla proszku do pieczenia jest więcej. Niektóre nie są oczywiste, a możesz je mieć w kuchennej szafce, więc poszukaj, bo rewelacyjnie się sprawdzają jako jego zamienniki.
Może cię zainteresować: Zamiast wyrzucać do kosza, wsyp na noc do muszli klozetowej. Rano zalśni czystością
Proszek do pieczenia jest produktem złożonym z aktywnych składników, w tym m.in. z wodorowęglanu sodu odpowiedzialnego za produkcję dwutlenku węgla, dzięki któremu ciasto się spulchnia, regulatora kwasowości np. kwasku cytrynowego, który ma przyspieszyć reakcję tego pierwszego oraz wypełniacza np. mąki ziemniaczanej/ skrobi kukurydzianej pełniącej rolę stabilizatora.
Głównym zadaniem proszku do pieczenia jest wspomniane już spulchnienie ciasta, dzięki któremu to wyrasta, staje się puszyste i zwiększa swoją objętość, dlatego jego zamienniki również muszą mieć właściwości, które na to pozwalają.
Czytaj również: Teściowa wynosi kartony po mleku do ogrodu. Myślałam, że oszalała, aż poznałam powód
Niektórym wydaje się, że jedynym zamiennikiem proszku do pieczenia, który można wykorzystywać do wypieków, jest soda oczyszczona (w końcu jest jego składnikiem). To błąd, ponieważ produktów, które mogą ją zastąpić, jest znacznie więcej.
- Drożdże
Drożdże mają trochę inne działanie, niż proszek do pieczenia (działają przez fermentację cukrów w cieście) i wymagają czasu na wyrośnięcie, ale ogólne założenie jest podobne. Najlepiej sprawdzą się w wypiekach, tj. bułki, chleb itp.
- Kamień winny
Winian potasu, albo kamień winny jest kolejnym zamiennikiem proszku do pieczenia, o którym wiedzą nieliczni. Sprawdzi się podczas przygotowywania bez, biszkoptów, wypieków z jajkami Stosuj go w proporcji 1:2 w stosunku do proszku do pieczenia.
- Maślanka
W połączeniu z sodą oczyszczoną (aktywator około 1/4 łyżeczki) może zastąpić proszek do pieczenia. Stosując ją, zmniejsz jednak ilość innych płynnych składników w przepisie. Wystarczy stosować 1/2 szklanki maślanki na każdą 1 łyżeczkę proszku do pieczenia w przepisie.
- Kwasek cytrynowy
Podobnie jak maślanka, wymaga połączenia z sodą oczyszczoną. Dobrze sprawdzi się jako zamiennik proszku do pieczenia, o ile nie przeszkadza ci jego charakterystyczny smak. Powinien być stosowany w proporcji 1:1.
Zobacz też:
Nie wiesz, gdzie szukać grzybów? Tu sprawdzisz, gdzie jest ich najwięcej
Wystarczą 2 składniki, by lodówka lśniła czystością. Bez chemii i brzydkiego zapachu
Tak pozbędziesz się zapachu cebuli z rąk bez mydła. Wystarczy zwykła łyżka