Rdza w kuchni przestanie być problemem. Wystarczą dwa produkty z kuchennej szafki
Wiele sprzętów kuchennych posiadających metalowe elementy jest narażonych na pojawienie się rdzy. Charakterystyczna pomarańczowa warstwa, która powstaje między innymi na blaszkach do pieczenia czy żeliwnych naczyniach (takich jak garnki czy patelnie) to zmora każdego kucharza. Na szczęście istnieje pewien sprytny patent, dzięki któremu można zażegnać problem. Wystarczą dwa produkty, które prawdopodobnie każdy z nas ma w kuchennej szafce.
Żeliwne garnki lub patelnie często są podatne na powstawanie rdzy. Na szczęście, w wielu przypadkach pomarańczowy nalot pojawiający się na metalowych elementach dość łatwo jest zlikwidować. Trzeba jedynie wykorzystać dwa popularne produkty, który prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchennej szafce. Mowa o soli i cytrynie.
Na początek wyciśnij sok z cytryny i dodaj do niego taką ilość soli, aby powstała mieszanka o dość gęstej konsystencji (najlepiej takiej jak kisiel). Nałóż papkę na elementy zaatakowane przez korozję (na przykład żeliwną patelnię, blaszkę do pieczenia czy zardzewiałą baterię kuchenną) i pozostaw ją na około 2-3 godziny. Po tym czasie wystarczy zetrzeć pastę za pomocą gąbki i ciepłej wody. Rdza powinna zniknąć.
Jeśli chcemy odrdzewić mniejsze elementy, możemy przygotować nieco inny wariant rzeczonego specyfiku. Potrzebujemy wówczas nieco więcej soku z cytryny, do którego dodajemy mniej soli (konsystencja kisielu nie będzie w tym przypadku potrzebna). W ten sposób uzyskujemy płyn, do którego należy wrzucić zardzewiały element. Po około 3-4 godzinach po rdzy nie powinno być śladu.
W obydwóch przypadkach należy zachować ostrożność, jeśli ma się jakiekolwiek rany na dłoniach. W takiej sytuacji kontakt ze specyfikiem mógłby być bolesny.
Istnieją również inne warte uwagi sposoby na poradzenie sobie z rdzą. Jednym z nich okazuje się wykorzystanie sody oczyszczonej. Środek wystarczy zmieszać z niewielką ilością wody, by uzyskać preparat przypominający pastę. Potem należy nanieść go na zardzewiałe części i pozostawić na około 1-2 godziny. Po tym czasie całość należy wyszorować za pomocą gąbki.
Oczywiście, jeżeli element jest znacząco zardzewiały, to domowe sposoby mogą nie wystarczyć. W takim przypadku konieczne może okazać się użycie specjalistycznych środków czyszczących.
Zobacz też:
Firanki będą białe, jak nigdy. Wystarczy, że przed praniem namoczysz je w soku
Zwróć na to uwagę, kupując choinkę. Postoi do stycznia i nie będzie gubić igieł
Ustaw taką temperaturę w lodówce. Rachunki za prąd polecą w dół o połowę