Przesolone danie można uratować. Wystarczy jeden produkt, który masz w kuchni
Przesolenie posiłku nie tylko sprawia, że staje się on mało apetyczny. Nadmiar soli jest również niezdrowy – nadmiar w diecie może zwiększyć ryzyko wystąpienia schorzeń związanych z układem krążenia. W jaki sposób usunąć nadmiar soli ze zbyt słonego dania? Wyjaśniamy.
Nadmiar soli w zupie lub innym rodzaju dania może skutecznie zepsuć posiłek. W jaki sposób sprawić, by jedzenie znowu stało się jadalne? Do tego celu idealnie nada się ziemniak lub woreczek ryżu. Produkty te przydadzą się w momencie, gdy chcesz pozbyć się nadmiaru soli z zupy lub sosu.
Do przesolonej zupy lub sosu wystarczy wrzucić jednego, lub dwa ziemniaki i gotować przez około 10 minut. Jeżeli nie masz ziemniaków, możesz użyć ryżu. Produkty te powinno wchłonąć sól i sprawić, że zupa stanie się zdecydowanie mniej słona. Podobny efekt powinna dać kromka chleba, jednakże w jej przypadku trzeba uważać, by się nie rozpadła.
Ze słonością w zupie lub sosie można sobie także poradzić za pomocą produktów mlecznych. Śmietana lub jogurt mogą sprawić, że danie będzie nieco mniej słone. Warto jednak zastosować niewielką ilość tych produktów – w innym przypadku smak nabiału może zdominować potrawę.
A co w przypadku, gdy nadmiar soli występuje w pieczonym lub gotowanym mięsie? Okazuje się, że często pomocna jest ciepła woda. Wystarczy wlać ją do naczynia z przesolonym mięsem i pozostawić na parę minut. Po tym czasie woda powinna pomóc w pozbyciu się słonego smaku.
Jeżeli dodałeś zbyt dużo soli do mięsa przygotowywanego na kotlety mielone lub klopsiki, wówczas rozwiązanie jest niezwykle proste. Wystarczy dodać więcej mięsa, a danie nie będzie aż tak słone.
Zobacz też:
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału