Reklama
Reklama

​Pranie ścierek nie wystarczy. Wrzuć je do garnka, a zobaczysz, jakie były brudne

W każdej kuchni ścierki to podstawa. Wiele osób wyciera nimi umyte naczynia, inni wykorzystują je do wycierania owoców czy warzyw, a jeszcze inni do czyszczenia blatu czy kuchenki. W praktyce można je stosować w każdym z tych przypadków. Warto jednak zadbać, by były czyste, a zwykłe pranie może nie wystarczyć.

Dbanie o czystość kuchni jest niezwykle ważne. To w końcu tam przygotowujemy nasze posiłki. Pamiętajmy, by zadbać także o higienę ścierek, którymi sprzątamy. Nawet jeśli na pierwszy rzut oka wyglądają na czyste.

Czysta kuchnia to podstawa

Podczas przygotowywania posiłków bardzo często zdarza się, że musimy uporać się z tłustymi plamami czy posprzątaniem klejącego się soku z owoców. W wielu przypadkach do czyszczenia używamy zwykłych bawełnianych ściereczek. To rozwiązanie jest nie tylko skuteczne, ale również uzasadnione ekologicznie, gdyż nie marnujemy za każdym razem ręczników papierowych. Można je także wykorzystać do ścierania kurzu z mebli czy mycia okien.

Każdy brud, którego pozbywamy się za pomocą ściereczki, zostawia na niej ślad. Resztki kurzu czy tłuszczu, a nawet przebarwienia mogą pozostać na nich przez długi czas, jeśli nie zadbamy o odpowiednie czyszczenie. Na szczęście z pomocą przychodzi nam środek, który każdy ma w kuchennej szufladzie. Wystarczy kilka minut, by ścierki były jak nowe.

Gotowanie ścierek w płynie do naczyń i sodzie oczyszczonej

Do garnka wlewamy około dwóch litrów wody (w zależności od ilości ścierek), dodajemy sporą ilość płynu do naczyń oraz pół szklanki sody oczyszczonej. Całość mieszamy i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie wylewamy wodę. Nie przeraźcie się, gdy z garnka wyleci całkowicie czarny płyn. Wygotowane ścierki wrzucamy do pralki i pierzemy tak, jak zwykle. Dzięki gotowaniu nie tylko będą o wiele bardziej czyste, ale także znikną z nich plamy, przebarwienia i brzydki zapach, a nasze szmatki odzyskają kolor, jaki miały w momencie ich kupna.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czyszczenie | domowe sposoby | sprzątanie | triki