Reklama
Reklama

Potrawy przywierają do garnka? Zapomnij o szorowaniu, posyp i odczekaj

Każdemu zdarzyła się taka sytuacja: gotowane potrawy przywierają do garnka. W skrajnych przypadkach mogą się nawet przypalić. Dotyczy to głównie mleka, budyniów i innych potraw stanowiących emulsje. Na szczęście mamy trik, który pomoże zapobiec przywieraniu potraw do garnka

Przypalony garnek to spory kłopot. Nie dość, że nieestetycznie wygląda, to jeszcze uniemożliwia przygotowanie w nim kolejnych potraw. Zamiast mozolnie szorować naczynie i wydawać pieniądze na drogie środki do czyszczenia, wypróbuj ten sprawdzony sposób. Dzięki temu już nigdy nie przypalisz żadnego dania.

Przed gotowaniem zrób jedną rzecz 

Przywieranie mleka do garnka to problem, z którym zmagały się już nasze babcie i prababcie. To one wynalazły jeden trik, który sprawi, że mleko się nie przypali. Wystarczy przed jego nalaniem posmarować wnętrze garnka tłuszczem. Może to być masło, ale sprawdzi się również zwykły olej, byle bezzapachowy. Kawałkiem masła smarujemy garnek bezpośrednio, w przypadku oleju lepiej posłużyć się ręcznikiem papierowym.  Tłuszcz stworzy na powierzchni garnka powłokę, dzięki której potrawy do niego nie przywrą i się nie przypalą.  

Dlaczego potrawy przywierają do garnka i się przypalają? 

Powodem, dla którego potrawy przywierają do garnka, jest zbyt mała ilość wody w potrawie. Podczas gotowania woda paruje i w naczyniu jest jej coraz mniej. Aby tak się nie stało, należy gotować potrawy na małym ogniu, mieszać je oraz stale kontrolować poziom wody. Kiedyś, aby zapobiec przypalaniu się mleka, gospodynie wylewały na dno garnka dwie łyżki wody. Do długo gotujących się potraw możesz dolewać co jakiś czas odrobinę gorącej wody.  

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jeśli jednak naczynie już się przypaliło, warto znać skuteczny sposób na wyczyszczenie go. W tym celu sprawdzi się sól kuchenna. Wystarczy posypać grubą warstwą soli dno garnka, a następnie zalać niewielką ilością wody. Tak powstałą mieszankę zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Rano wystarczy umyć garnek pod bieżącą wodą.  Jeśli dno zostało bardzo mocno przypalone, przed umyciem można przez kilka minut zagotować wodę z solą.

Sól można również zastąpić sodą oczyszczoną. W takim przypadku wystarczą 2-3 łyżeczki dodane do wody. Następnie wodę należy zagotować, a po przestygnięciu usunąć zabrudzenia za pomocą gąbki kuchennej.


Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby | czyszczenie