Parzysz herbatę w ten sposób? Psujesz smak i pozbawiasz ją ważnych właściwości
Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków. Czarna, biała, zielona a może owocowa? Wybór jest ogromny. Sporą popularność cieszą się te najbardziej klasyczne, jednak, aby herbata była idealna w smaku i zachowała swoje właściwości, to należy ją odpowiednio parzyć. Sposobów jest kilka i warto dopasować je do tego, jaką herbatę lubimy. Jak przygotować ten napój, aby spełnił oczekiwania?
Herbata czarna to jeden z najczęstszych wyborów, dzięki zawartości kofeiny może działać pobudzająco i zastąpić kawę. Jednak, aby była ona smaczna i orzeźwiała to musi być odpowiednio zaparzona. Podczas zalewania liści należy pamiętać o kilku krokach.
Bardzo dużo zależy od tego jak mocą herbatę lubimy i czy chcemy, aby nas pobudziła. Zaparzając liście czarnej herbaty, powinniśmy pamiętać, że tylko przez pierwsze minuty wydziela się kofeina, która może działać pobudzająco na organizm. W późniejszym etapie wydziela się tanina, czyli składnik, który neutralizuje działanie kofeiny, a tym samym herbata przestaje być pobudzająca. Co więcej, może zyskać również gorzki smak. Jak zaparzać herbatę? Pamiętaj o tym:
- do 3 minut, jeśli chcesz pobudzającą herbatę na rano
- 3 - 5 minut, jeśli chcesz pozbawić ją kofeiny
- powyżej 5 minut jeśli lubisz gorzkie, mocne smaki
Im bardziej pobudzającą herbatę chcesz, to zaparzaj ją krócej, a im bardziej intensywną i lekko gorzką w smaku to dłużej.
Sprawdź także: Tak wybierzesz najzdrowsze awokado. Na to zwróć uwagę w czasie zakupów
W przypadku herbat smakowych liczba ta może być nieco większa, jednak w szczególności przy czarnej, nie powinniśmy przesadzać z liczbą filiżanek. Przyjmuje się, że maksymalnie można przyjąć 600 mg kofeiny, to przekłada się mniej więcej na 5 większych kubków czarnej herbaty (w 100 ml napoju znajdziemy nieco ponad 30 mg kofeiny). Przy czym w przypadku dłuższego zaparzania tej kofeiny może być mniej, dlatego też jest to orientacyjna liczba.
Dodatkowo pamiętajmy, żeby zaparzać herbatę w odpowiedniej temperaturze. Zbyt wysoka może sprawić, że pozbawimy ją smaku. Najbardziej widoczne to będzie w przypadku delikatnych herbat m.in. białej czy też owocowej. Mocne herbaty (ziołowa i czarna) powinny być parzone w temperaturze 90 - 100 st. C. Owocowe, białe i ogólnie delikatniejsze w smaku w temperaturze 60 - 80 st. C, aby zachować ich aromat.
Zobacz też:
Tak szybko odmrozisz szyby w samochodzie. Zapomnij o porannym skrobaniu
Kup mężowi taki prezent na walentynki. Każdej zimy będzie ci dziękował
Przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie. O tym naparze mówiły już nasze babcie