Reklama
Reklama

Owoce, które najlepiej nawadniają organizm. Warto jeść je w czasie upałów

Zbyt niski poziom wody zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu i może prowadzić do tragicznych konsekwencji. Z tego powodu tak ważne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie naszego ciała, szczególnie teraz podczas upalnych dni. W tym przypadku pomocna może okazać się nie tylko woda, ale i smaczne oraz orzeźwiające owoce, które świetnie nawadniają. Sprawdź, co warto jeść latem.

Nawodnienie szczególnie latem jest niezwykle istotne. Warto pamiętać, aby dostarczać swojemu organizmowi płynów również w posiłkach. Dobrym sposobem na to jest spożywanie w gorące dni owoców, które doskonale nawadniają organizm. Co więcej, nie tylko doskonale gaszą pragnienie, ale także zwiększają dzienne spożycie płynów i dostarczają nam witamin.

Rola wody w organizmie

Woda pełni kluczową rolę w każdym organizmie, niezależnie od wieku, płci czy masy ciała. Ma ona ogromny wpływ między innymi na funkcje trawienne i detoksykujące. Dodatkowo przyczynia się także do regulacji temperatury ciała.

Co więcej, woda odpowiada również za ochronę układu nerwowego, w szczególności mózgu i gałki ocznej, a u kobiet ciężarnych także płodu. Oprócz tego prawidłowe nawodnienie przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych. Oczywiście pozwala ona również uniknąć przykrych konsekwencji odwodnienia.

Czemu tak ważne jest odpowiednie nawodnienie?

Brak odpowiedniego nawodnienia prowadzi do niebezpiecznego stanu, jakim jest odwodnienie. Często ten problem dotyka osoby starsze. Odwodnienie może wywoływać objawy, takie jak między innymi ból głowy, zmęczenie, zawroty głowy i inne nieprzyjemne dolegliwości. Jednak poważna utrata wody może prowadzić do większych kłopotów, w których konsekwencji może dojść nawet do śmierci. 

Z tego powodu tak ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów oraz dostarczanie organizmowi wody również w posiłkach. Pamiętajmy także, że zapotrzebowanie na płyny wzrasta na przykład podczas uprawiania sportu, w wysokich lub bardzo niskich temperaturach oraz podczas choroby, np. w czasie gorączki, wymiotów i biegunki. Organizm potrzebuje także więcej płynów w czasie ciąży i karmienia piersią.

Równocześnie zbyt duża ilość wody również może być problemem, szczególnie wtedy, kiedy nerki nie są wydolne. Dlatego warto rozłożyć ilość spożywanych płynów na mniejsze dawki w ciągu dnia. Pomocne jest także dostarczanie sobie płynów poprzez jedzenie np. owoców lub warzyw, które dobrze nawadniają. Oprócz tego warto w zasięgu ręki zawsze trzymać butelkę wody, aby zapobiegać pragnieniu i regularnie po nią sięgać.

Te owoce najlepiej nawadniają

Wiele osób dbając o nawodnienie organizmu, zapomina o włączeniu do swojej diety owoców, które pozwolą im łatwiej osiągnąć dzienny cel dostarczenia płynów swojemu organizmowi. Jest to duży błąd, ponieważ wodę powinniśmy pić w dużych ilościach, ale nie tylko w stanie naturalnym, lecz również korzystając z bogatych w wodę owoców. Oto najlepiej nawadniające owoce:

  • Ananas - to tropikalny owoc, mający właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Dla osób dbających o linię dobrą wiadomością będzie także to, że jest to niskokaloryczne pożywienie, które ma w sobie aż 95% wody. Co więcej, ananas zawiera enzym zwany bromelainą, który sprawia, że ma on właściwości trawienne, antyoksydacyjne i oczyszczające. Dodatkowo ananas zawiera duże ilości witaminy C, potasu i magnezu.
  • Arbuz - 93% masy arbuza stanowi woda. Wobec tego jest to owoc, który jest świetną alternatywą dla wody. Co więcej, nie tylko zawiera jej duże ilości, ale i mieści w sobie bogactwo minerałów. W arbuzie zawarty jest potas, magnez i żelazo, co sprawia, że może on być traktowany jako naturalny elektrolit. Dodatkowo owoc ten oczyszcza i pomaga regulować pH krwi.
  • Wiśnie - 100 gram wiśni to zaledwie 63 kalorie, a same owoce składają się w 85% z wody. Silnie nawadniają i pomagają zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się komórek, dzięki zawartości beta-karotenów i witaminy E. Dodatkowo wiśnie poprawiają pracę wątroby, wspierając eliminację zbędnych produktów przemiany materii w celu zapobiegania chorobom.
  • Śliwki - stymulują układ trawienny i zapobiegają zaparciom. Wynika to z tego, że te owoce w 87%  składają się z wody oraz zawierają naturalne włókna, które chronią nasze jelita. Co więcej, śliwki są pomocne przy kontrolowaniu cholesterolu i pomagają odtruwać krew.
  • Melon - składa się on z 86% z wody. Dodatkowo zawiera włókna i przeciwutleniacze, pomagające chronić nasze komórki. Jedzenie melona jest zalecane do regulacji poziomu elektrolitów w organizmie, szczególnie gdy występują zaburzenia równowagi spowodowane nadmiernym poceniem się.
  • Grejpfrut - owoc ten zawiera w sobie 85% wody. Równocześnie jest on najmniej kalorycznym cytrusem oraz cennym źródłem witamin i minerałów. Jego spożywanie zalecane jest nie tylko podczas dbania o nawodnienie, ale i podczas diet odchudzających, ponieważ grejpfrut przedłuża uczucie sytości, stymulując eliminację toksyn. Co więcej, jego przeciwutleniacze poprawiają proces regeneracji komórek skóry, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się.
  • Brzoskwinie - nie tylko świetnie nawadniają, ale i dodają energii. Składają się w 89% z wody i zawierają duże ilości witaminy A i B. Brzoskwinie bogate są także w karotenoidy i polifenole, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając uszkodzeniu tkanek.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie