Reklama
Reklama

Obierzesz jajka bez problemu. Wystarczy 1 łyżka do garnka z wodą

Jajka są częstym elementem naszych śniadań, ale i stanowią bazę do wielu sałatek. Po ugotowaniu ich problemem staje się obieranie skorupek, które przywierają do białka i nie chcą łatwo odchodzić. Na szczęście możemy temu zaradzić, sięgając po pewien produkt z naszej kuchni. Sprawdź, co dodać do garnka z wodą, aby ułatwić sobie obieranie jajek.

Obieranie jajek potrafi nam napsuć krwi. Zwłaszcza gdy są one świeże, a ich skorupka ściśle przylega do białka. Wtedy to nie tylko tracimy sporą część produktu, ale i po obraniu wygląda on nieestetycznie. Możemy jednak temu zaradzić, stosując proste domowe sposoby, dzięki którym obieranie jajek będzie znacznie łatwiejsze.

Ile jajek tygodniowo można jeść? Badania wskazują konkretną liczbę

Badania przeprowadzone przez American Heart Association i American College of Cardiology wskazują na to, że nie musimy specjalnie ograniczać jajek w naszej diecie. Dodatkowo australijska organizacja - National Heart Foundation wydała zalecenia, według których można spożywać maksymalnie sześć sztuk jaj na tydzień.

Warto więc w rozsądnych ilościach włączyć je do swojej diety. Jedno jajko ma około 80 kalorii i stanowi cenne źródło witaminy A, B2, B6, B12, B5, a także witaminy D, E oraz K. Oprócz tego zawiera ono kwas foliowy, cynk, wapń, żelazo, miedź, selen oraz mangan. Jajko jest również źródłem luteiny, zeaksantyny i choliny.

Czytaj również: Te ciasta bez problemu możesz zamrozić. Nie stracą smaku i konsystencji

Co dodać do gotujących się jajek? Dzięki temu produktowi skorupki odejdą same

Często jednak problemem jest obranie ugotowanych jajek, gdy ich skorupka nie chce się z łatwością odrywać i tym samym pozostaje na niej sporo białka. Na szczęście możemy temu zaradzić. Wystarczy, że podczas gotowania jajek, dodamy do wody trochę octu.

Produkt ten zadziała jak naturalny środek zmiękczający. Dzięki niemu powstanie w garnku kwaśne środowisko, które sprawia, że białko lekko się denaturuje, a skorupka staje się bardziej porowata. Przyczyni się to do tego, że po ugotowaniu oraz schłodzeniu jajek, ich skorupka będzie odchodziła praktycznie sama, więc obieranie będzie zajmowało nam kilka sekund.

Chcąc zastosować ten trik, wystarczy użyć 1 łyżki octu na litr wody. Co więcej, nie musimy się martwić, ze ocet wpłynie na smak jajek, ponieważ skorupka skutecznie będzie chroniła wnętrze, więc smak pozostanie nienaruszony.

Inne sposoby na łatwiejsze obieranie jajek - czego użyć?

Istnieją również inne metody na to, aby ułatwić sobie obieranie jajek. Jeżeli akurat nie mamy w domu octu, to możemy użyć sody oczyszczonej. Wystarczy, że do wody, w której gotujemy jajka, dodamy pół łyżeczki produktu.

Następnie po ugotowaniu, zalewamy jaja zimną wodą i delikatnie obijamy o ścianki garnki, aby skorupka popękała. Pozostawiamy je na chwilę w zimnej wodzie i gotowe. Dzięki temu sposobowi obieranie jajek będzie znacznie prostsze.

Inną bardzo popularną metodą jest dodanie do wody w garnku 1 łyżeczki soli. Zadziała ona w podobny sposób jak soda oczyszczona i w rezultacie ułatwi ona nam obieranie jajek.

Zobacz też:

W sezonie grypowym pij złote mleko. Jeden kubek dziennie poprawi odporność

​Różnica między masłem a osełką to nie tylko cena. Możesz się mocno zdziwić

​Zmiany w segregacji śmieci tuż po Nowym Roku. Będzie jeszcze jeden kontener

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby