Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj skorupek jajek. Wrzuć je na patelnię, a pokonasz uciążliwy problem

Często na naszej patelni powstają uporczywe zabrudzenia, które ciężko usunąć, zwłaszcza gdy są one przypalone. Chcąc je wyczyścić za pomocą domowych sposobów, a w dodatku tak, by nie uszkodzić powłoki patelni, warto sięgnąć po kuchenne odpadki, które skutecznie usuną zanieczyszczenia. Sprawdź, jak za pomocą skorupek jaj wyczyścić przypaloną patelnię.

Przypalona patelnia to dość częsty problem. Chcąc ją wyczyścić tak, by wszystkie zabrudzenia zeszły, ale by równocześnie nie uszkodzić jej powłoki, warto sięgnąć po skorupki jaj. Te kuchenne odpadki, mogą się okazać niezwykle przydatne, jeśli odpowiednio ich użyjemy. Podpowiadamy, jak wykorzystać skorupki jaj do czyszczenia patelni.

Przypalona patelnia? Wyczyść ją za pomocą skorupek jaj

Przypalona patelnia nie musi być już problemem, a jej wyczyszczenie nie musi być ciężkie. Wystarczy, że sięgniemy po skorupki z 3-4 jajek, które dokładnie rozdrobnimy w blenderze, aż powstanie pył. Następnie wysypujemy je na wcześniej nawilżoną powierzchnię naczynia ze spalenizną.

Kolejnym krokiem jest dodanie kilku kropel płynu do mycia naczyń lub niewielkiej ilości soku z cytryny. Dzięki temu wzmocnimy jeszcze bardziej działanie czyszczące. Wystarczy, że będziemy delikatnie wcierać pył ze skorupek w przypalonych miejscach, używając do tego gąbki do zmywania. Pamiętajmy jednak, aby nie dociskać jej zbyt mocno, bo moglibyśmy uszkodzić powłokę naczynia.

W przypadku, gdy przypalenie na patelni jest bardzo mocne, to pozostawmy mieszankę na kilka minut, aby w tym czasie skorupki jaj mogły zmiękczyć brud. Po chwili wcierania ich zanieczyszczenie powinno się rozpuścić i odkleić od powierzchni. Na koniec spłukujemy patelnię letnią wodą i myjemy ją jak zwykle.  

Czytaj również: Wyjmij z apteczki i włóż do bębna. Pranie będzie śnieżnobiałe

O czym pamiętać podczas czyszczenia patelni skorupkami?

Ta metoda jest niezwykle skuteczna dzięki temu, że skorupki jaj są naturalnie twarde, ponieważ mają wysoką zawartość wapnia. Sprawia to, że działają podobnie jak delikatny papier ścierny, ale równocześnie nie stwarzają ryzyka uszkodzenia i porysowania patelni.

Co więcej, taki domowy sposób pozwala nam uniknąć używania mocnych detergentów. Dzięki temu skorupki są rozwiązaniem bezpiecznym dla środowiska. Warto także pamiętać, że metoda ta sprawdza się najlepiej na naczyniach ze stali nierdzewnej lub żeliwie. Unikajmy stosowania skorupek na patelni teflonowej lub naczyniu z powłoką ceramiczną, ponieważ mogłoby to uszkodzić powierzchnię.

Zazwyczaj efekty czyszczenia skorupkami są widoczne już po kilku minutach. W przypadku jednak gdy zabrudzenie jest bardzo mocne, to czasem warto powtórzyć cały proces jeszcze raz, aby na pewno doczyścić wszystkie zanieczyszczenia. Pamiętajmy także, aby bardzo dokładnie spłukiwać patelnię po użyciu skorupek jaj, by nie pozastawiać drobinek wapnia na powierzchni.

Zobacz też:

Te grzyby możesz zbierać w styczniu. Smakują jak owoce morza, a w Polsce rosną wszędzie

Tak sprawdzisz jakość kupowanej herbaty. Wystarczy letnia woda

W sylwestra obtarły cię buty? Zrób to, a na zawsze zapomnisz o problemie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | czyszczenie