Nie wyrzucaj gąbki do naczyń. Tak usuniesz z niej brud i nieprzyjemny zapach
Gąbki do naczyń to często jedne z najbrudniejszych przedmiotów w naszej kuchni. A przecież myjemy nimi przedmioty, z których korzystamy przy jedzeniu. Oczywiście trzeba je wymieniać, kiedy już nie nadają się do użycia. Zanim jednak to zrobisz, poznaj kilka domowych sposobów na czyszczenie gąbki do mycia naczyń.
Naukowcy, którzy wzięli pod lupę gąbki do naczyń, znaleźli na nich 82 biliony bakterii. Brzmi przerażająco, ale znamy przecież sposoby na pozbycie się zarazków. Przydadzą się one w czyszczeniu gąbki do naczyń, dzięki czemu posłuży ci dłużej i zaoszczędzi drobniaki w portfelu.
Urządzenia kuchenne z powodzeniem pomogą ci w czyszczeniu gąbki do naczyń. Mikrofalówka wytwarza wysokie temperatury i wydobywa parę wodną z przedmiotów, które w niej się znajdują. Namocz więc dokładnie gąbkę, włóż do mikrofali i nastaw możliwie najwyższą moc na jedną minutę. Po skończeniu pracy urządzenia odczekaj kilka minut. Gorąca para zabije bakterie gnieżdżące się w gąbce do naczyń. Pamiętaj, że sucha gąbka może się zapalić w mikrofalówce.
Podobny efekt da skorzystanie ze zmywarki. Wsadź do niej gąbkę do zmywania naczyń na najwyższą półkę i nastaw możliwie najwyższą temperaturę oraz suszenie. Kiedy cykl mycia dobiegnie końca, wyjmij gąbkę i dokładnie ją wysusz. Staraj się nie zostawiać wilgotnej gąbki na zlewie, bo to wymarzone środowisko dla bakterii.
Czytaj też: Gdzie wyrzucać zużyte gąbki do naczyń? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
Brudną gąbkę do naczyń możesz po prostu zanurzyć na pięć minut w zagotowanej wodzie. Ciecz nie musi wrzeć, co może zniekształcić gąbkę, do zabicia bakterii wystarczy już 65 stopni Celsjusza. Następnie wyciśnij gąbkę i wysusz.
Do jej czyszczenia możesz wykorzystać również właściwości octu. Dzięki zawartości kwasu zabija on bakterie, zwalcza też pleśnie i grzyby. Zalej całą gąbkę do naczyń octem na pięć minut. Następnie wypłucz ją i wysusz. Zapach octu może nie należy do najprzyjemniejszych, ale szybko się ulatnia.
Najskuteczniej bakterie z gąbki do naczyń usunie wybielacz. Musisz go jednak mocno rozcieńczyć, żeby nie spalił materiału. Jedną łyżkę wybielacza (15 ml) wymieszaj z litrem wody i zanurz gąbkę w roztworze na pięć minut. Następnie dokładnie wypłucz gąbkę pod bieżącą wodą, wyciśnij i wysusz.
Wybielacz to środek bardzo agresywny, używaj więc go sporadycznie. W żadnym wypadku nie łącz go również z innymi środkami, takimi jak ocet czy amoniak. Może to spowodować powstanie trujących gazów. Gąbkę do mycia naczyń wymieniaj co tydzień, maksymalnie co dwa tygodnie.
Zobacz też:
Spacerujesz, żeby schudnąć? Tyle kroków musisz zrobić, żeby zrzucić 1 kg
Gdzie wyrzucać zużyte soczewki kontaktowe? Jeden kontener nie wystarczy
To najzdrowsze jajka. Poprawiają odporność i wzmacniają serce