Nie musisz wyrzucać zapuszczonej blachy z piekarnika. Babciny sposób sprawi, że znów będzie lśnić jak lustro
Nic tak nie szpeci wnętrza piekarnika, jak stara przypalona blacha do pieczenia. Nie każdego stać jednak na to, by co kilka lat wymieniać ją na nową, dlatego podpowiadamy, jak szybko pozbyć się zaschniętych resztek jedzenia. Wystarczy, że zastosujesz zapomniany babciny trik, a twoja stara, zapuszczona blacha kuchenna znów będzie lśnić jak nowa.
Dokładne doczyszczenie starej, przypalonej i pordzewiałej blachy zwykłymi detergentami ze sklepu może stanowić nie ciebie nie lada wyzwanie. Zwłaszcza gdy ta nie była przez ciebie używana od wielu tygodni, miesięcy, a może nawet lat. Nie oznacza to jednak, że jest już bezużyteczna, a jedyną opcją, jaka ci pozostaje, jest pozbycie się kuchennego sprzętu.
Zanim wybierzesz się do sklepu po nową blachę, spróbuj jeszcze odratować tę starą, wykorzystując metodę tzw. "peelingu", z której masowo korzystały nasze babcie. Potrzebujesz tylko jednej, popularnej przyprawy, którą na pewno masz w kuchennej szafce.
Za każdym razem, gdy korzystasz blachy do pieczenia, wystawiasz ją na działanie wysokiej temperatury w piekarniku. Twój sprzęt kuchenny ma ciągłą styczność z jedzeniem oraz wodą, co również mocno odbija się na jego wyglądzie.
Jeżeli nie myjesz go regularnie, prędzej czy później zacznie wyglądać na zaniedbany, ale nawet najbardziej zabrudzonej, pordzewiałej blachy kuchennej nie musisz jeszcze wyrzucać. Aby znów błyszczała jak nowa, wystarczy tylko wyczyścić ją, stosując metodę tzw. "peelingu".
W PRL-u stosowały ją nasze babcie jako alternatywę dla drogich środków i trudnodostępnych czystości. Do jego przygotowania potrzeby będzie ci płyn do naczyń oraz jeden konkretny produkt z kuchennej szafki, a mianowicie sól kuchenna.
Może cię zainteresować: Masz dość zacieków na kranie? Natrzyj go tym, a będzie lśnił, jak lustro
Po prostu zmieszaj sól z płynem do mycia naczyń, a później za pomocą ściereczki lub drucika, przetrzyj nim blachę. Babciny peeling ekspresowo usunie przypalone resztki, mechanicznie je ścierając. Jeżeli jednak obawiasz się, że możesz uszkodzić powłokę nieprzywieraną, spróbuj pozbyć się zabrudzeń w nieco inny sposób.
Posyp blachę grubą warstwę soli po to, by mogła pochłonąć tłuszcz, wyrównaj jej poziom za pomocą wyżki, a później włóż blaszkę na około 5 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż sól zbrązowieje, a później wyłącz piekarnik i pozostaw blaszkę do ostygnięcia. Po wszystkim wysyp sól, przetrzyj blaszkę słoniną, poczekaj, aż tłuszcz się wchłonie i dokładnie umyj powierzchnię blachy. Po wszystkim opłucz sprzęt kuchenny wodą i osusz go.
Zobacz też:
Ustaw taką temperaturę w lodówce. Rachunki za prąd polecą w dół o połowę
Tak wyczyścisz ekran telewizora. Na długo zapomnisz o smugach i kurzu
Postaw miseczkę z tą przyprawą wieczorem na parapecie. Rano zapomnisz o wilgotnych oknach