Reklama
Reklama

Nie musisz czekać, aż awokado dojrzeje. Zrób to, a będzie miękkie w kilka chwil

Awokado ostatni podbiło polską kuchnię. Jego maślany smak doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem - zarówno w plasterkach, jak i w postaci aksamitnej pasty. Czasem jednak zdarza się, że po przekrojeniu jest twarde niczym kamień, co potrafi zepsuć kulinarną wizję. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby w zaledwie kilka minut zamienić je w miękki, kremowy przysmak.

Awokado pokochali wegetarianie i osoby będące na diecie odchudzającej. Bardzo często w ich jadłospisie gości meksykańska pasta - gucamole. Potrzebujemy do niej dojrzałego owocu o miękkiej konsystencji. W tym artykule przedstawimy prosty trik na zmiękczenie twardego jak kamień awokado

Jak sprawdzić dojrzałość awokado w sklepie?

Możemy uniknąć zmiękczania awokado w domu, jeśli zwrócimy uwagę na istotny szczegół w sklepie. Wcale nie chodzi o ugniatanie każdego owocu palcami. Należy przyjrzeć się ogonkowi. 

Jeśli miejsce po nim ma zielony odcień, oznacza to, że awokado jest jeszcze niedojrzałe, natomiast żółtawy kolor sygnalizuje, że owoc jest gotowy do jedzenia, czyli taki, jakiego poszukujemy. 

Awokado może mieć też brązowe miejsce po ogonku. Wówczas mamy do czynienia ze zbyt dojrzałym, wręcz przejrzałym, niesmacznym owocem. Warto więc poświęcić chwilę na wybór, aby cieszyć się kremowym, dojrzałym awokado od razu po zakupie. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Czyszczenie piekarnika obierkami z jabłek - jak to zrobić?

Jak zmiękczyć twarde jak kamień awokado?

Czasem bywa tak, że w sklepie nie kupimy dojrzałego awokado - wszystkie będą miały zielone miejsce po ogonku. Istnieją dwa sposoby na jego zmiękczenie. W pierwszym przypadku możemy położyć owoc w papierowej torebce z jabłkami lub bananem. Proces dojrzewania potrwa wtedy 1-3 dni. 

Można jednak zrobić to znacznie szybciej drugim sposobem. Wystarczy, że owiniemy awokado folią aluminiową i wstawimy je do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza na około 25 minut. W przypadku bardzo twardych owoców warto wydłużyć ten czas. 

Następnie wyjmujemy owoc z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Po chwili jego konsystencja stanie się miękka - awokado będzie idealne do zrobienia gucamole. 

Jak przechowywać awokado, aby było jak najdłużej świeże?

Oprócz triku na zmiękczenie awokado warto również poznać najlepsze sposoby na zachowanie jego świeżości. O jakich mowa?

Niedojrzałe owoce najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, aż zmiękną. Z kolei dojrzałe awokado przechowujemy w lodówce, co spowolni proces jego dojrzewania, natomiast to rozkrojone skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki i przykrywamy folią spożywczą, aby zapobiec ciemnieniu. 

Zobacz też:

Mole znów zagnieździły się w szafie? Wystarczy jedna rzecz z łazienki, a znikną na dobre

Dolej do wiadra i umyj panele. Będą błyszczące i wolne od smug

Wygładza zmarszczki lepiej niż botoks. Zamiast wklepywać kremy, pij szklankę dziennie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby