Reklama
Reklama

Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Dzięki temu nie skleją się w zamrażarce

Mrożone grzyby nadają się do sporządzania zup i sosów. Zamrażarka to dobre miejsce na ich przechowywanie. Grzyby w tym roku wyjątkowo obrodziły i warto zachować ich smak na cały rok. Znamy sposób na mrożenie grzybów tak, by nie sklejały się w zamrażarce

Przygotowanie grzybów do mrożenia

Mrozić można wszystkie grzyby leśne, nawet maślaki. Te jednak przed mrożeniem należy obrać ze skórki i koniecznie pokroić. Wszystkie inne grzyby wystarczy dokładnie oczyścić. Można mrozić je w całości, ale o wiele praktyczniej będzie je pokroić na kawałki, jakich będziemy chcieli później używać. 

Niektóre grzyby przed mrożeniem warto przez chwilę obgotować. Dotyczy to rydzów i kurek, ten zabieg pozwoli przechowywać je dłużej oraz zapobiegnie ich gorzknieniu. Rydze i kurki obieramy i wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut. Przed mrożeniem trzeba je ostudzić i wysuszyć. Wszystkie inne rodzaje grzybów nie wymagają obgotowywania przed mrożeniem.

Co zrobić, żeby grzyby nie sklejały się w zamrażarce?

Częstym błędem jest mrożenie grzybów w woreczkach foliowych czy w pojemnikach. Powoduje to sklejanie się grzybów w jedną wielką bryłę. Trudniej ich potem używać, go grzybów nie rozmrażamy przed wrzuceniem do zupy czy sosu.

Jest jeden sposób na to, by grzyby się nie sklejały podczas mrożenia. Wymaga on użycia tacek. Na tackach ułóż pokrojone grzyby tak, by się ze sobą nie dotykały. Włóż tacki z grzybami do zamrażarki na dobę. Po tym czasie zamrożone grzyby możesz przesypać do woreczków lub do pojemników. Zrób to szybko, by grzyby nie zdążyły się rozmrozić.

Zobacz też:

Żadne środki nie pomagają usunąć plam z materaca? Wystarczy żelazko i ten przedmiot

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby