Reklama
Reklama

Mole spożywcze wracają jak bumerang? Tym razem załatwisz je na dobre

Mole spożywcze w kuchni to uporczywy problem, którego każdy chciałby się jak najszybciej pozbyć. W tym celu nie trzeba sięgać po sklepowe specyfiki, gdyż skutecznym rozwiązaniem okazuję się być również ta popularna przyprawa. W połączeniu z generalnymi porządkami w kuchennych szafkach, przyniesie szybkie rezultaty. Dowiedz się, jak pozbyć się tych niechcianych szkodników z pomocą liścia laurowego.

Mole spożywcze to nieproszeni goście w kuchni, których wcale nie jest tak łatwo się pozbyć. Żywią się głównie produktami sypkimi, takimi jak mąka, kasze i ryże, a także orzechami oraz słodyczami. Niestety zanieczyszczają przy tym żywność swoimi odchodami, larwami czy też jajami, dlatego dobrze wiedzieć, jak w szybki sposób pozbyć się ich ze swoich kuchennych szafek. 

Jak pozbyć się moli spożywczych? Rozwiązanie znajdziesz w szafce z przyprawami

Mole spożywcze w kuchni to nie lada problem, który nie tak łatwo wyeliminować. By tak się stało, trzeba od razu przejść do działania, wykorzystując między innymi domowy sposób, którym jest liść laurowy. To przyprawa robiona z liści wawrzynu szlachetnego, która od pokoleń chętnie wykorzystywana jest do doprawiania zup, sosów czy też dań mięsnych.  

Charakteryzuje się dość intensywnym, ziołowo-kamforowym zapachem, który jak się okazuje, działa odstraszająco na muchy, a także mole spożywcze. To prosty i skuteczny sposób, który jest w pełni naturalny i nie wymaga sięgania po środki chemiczne. Jest to szczególnie ważne w kontekście kuchni, w której znajdują się liczne produkty spożywcze.  

Szkodniki te reagują na zapachy, przez co wiedzą, gdzie znajduje się jedzenie, którym warto się zainteresować. Jeśli więc poczują nieprzyjemny dla nich aromat liścia laurowego, ominą te miejsce, przez co żywność będzie bezpieczna, a twoja kuchnia stanie się dla nich nieatrakcyjnym miejscem do bytowania.  

Może cię zainteresować: Ukrój plasterek i przyłóż do skóry. Swędzenie po ugryzieniu komara przejdzie, jak ręką odjął

Liść laurowy na mole spożywcze. Gdzie je umieścić?  

Pozbycie się moli za pomocą liścia laurowego to świetny sposób na profilaktyczne zapobieganie inwazji tych szkodników, a także pozbycie się ich we wczesnej fazie. Aby jednak mogło się to udać, rozłożenie liści laurowych należy połączyć z dokładnym posprzątaniem kuchni i wyrzuceniem wszystkich produktów sypkich, w których mogły zamieszkać mole.  

W umytych i osuszonych szafkach można przejść do rozkładania liści laurowych. Aby te działały odstraszająco na mole spożywcze, muszą być rozłożone w odpowiedniej ilości oraz w strategicznych miejscach.  

Najlepiej rozkładać po 4-5 liści na każdą półkę czy też szufladę, a także dodatkowo w pobliżu każdego opakowania z produktami sypkimi. Można się nawet pokusić o umieszczenie liścia laurowego wewnątrz opakowania. Wykorzystywane liście powinny być suche, świeże i w dodatku lekko pokruszone, aby jeszcze bardziej uwolnić ich zapach.  

Zaleca się wymienianie ich na nowe co 2-3 tygodnie, gdyż z czasem intensywność zapachu liści laurowych zaczyna słabnąć. Ponadto warto rozważyć przechowywanie produktów sypkich w pojemnikach próżniowych lub szklanych, które uniemożliwią molom spożywczym zadomowienie się w kuchni. W połączeniu z zapachem liści laurowych sprawią, że twoje szafki nie będą atrakcyjne dla tych szkodników.  

Przeczytaj też: Zamiast wyrzucać, wynieś na balkon. Komary uciekną, gdzie pieprz rośnie


Zobacz też:

Prawie wszyscy wciągamy do odkurzacza. To przez to psuje się znacznie szybciej

Antyperspirant zostawia brzydkie plamy na ubraniach? Tak pozbędziesz się ich szybko i za grosze

Ten napój jest sto razy lepszy od kawy. Oczyszcza organizm i ułatwia zasypianie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki