Moja teściowa wkłada do lodówki papierki po zużytym maśle. Sprytne, do czego ich później używa
Za każdym razem, kiedy wyrzucałaś do kosza papierki z masła po przełożeniu kostek do maselniczki, popełniałaś ogromny błąd. Opakowanie, które na pierwszy rzut oka wydaje się nieprzydatne, możesz jeszcze wykorzystać. Przechowuj je w lodówce w ten sposób, a zapobiegniesz kulinarnej wpadce.
Masło w domowej kuchni jest wykorzystywane praktycznie non stop. Możesz używać go do smarowania kanapek, pieczenia ciast, a jeśli przypadkiem skończy ci się olej, również do smażenia mięsa.
To wszechstronny produkt, dlatego lepiej go nie marnuj. Postaraj się zawsze mieć w domu zapasową kostkę i nigdy więcej nie wyrzucaj do kosza papierków po zużytym maśle, ponieważ te mogą uratować się w kryzysowej sytuacji.
Teoretycznie papierki do masła powinno się wyrzucać do odpadów zmieszanych, ale lepiej nie robić tego od razu po wyjęciu kostki z opakowania. Zamiast tego zachowaj go na później, aby zaoszczędzić pieniądze i uniknąć marnowania jedzenia zgodnie z ideą zero waste.
Zatłuszczony papierek po maśle możesz wykorzystać, np. "brudną stroną" natłuścić patelnie i blachy do pieczenia ciast. Dzięki temu, że opakowanie łatwo się składa, bez problemu dotrzesz w każdy zakamarek formy bez pobrudzenia palców.
Może cię zainteresować: Sprzedawcy nie chcą, żebyś znał ten trik. Po tym poznasz najlepszego pączka w cukierni
Nie martw się tym, że w danej chwili nie masz do czego użyć resztek z papierka po maśle . Jeśli odpowiednio przechowasz opakowania w lodówce, będziesz mogła wykorzystać je również później, w kryzysowej sytuacji. Po prostu złóż je "brudną" stroną do środka, tak by niczego nie utłuścić i umieść na jednej z półek w lodówce lub zamrażarce.
Zobacz też:
Tak samodzielnie odpowietrzysz kaloryfer. Nie musisz wzywać fachowca
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy