Moja babcia obiera pigwę tylko w ten sposób. Nie męczy się z twardymi skórkami
Nasza polska cytryna jest chętnie wykorzystywana do rozmaitych przetworów, jednak ten, kto kiedykolwiek ją obierał, wie, że pigwa nie należy do najmiększych owoców. Bardzo często ma twardą skórkę, jedynie mocno dojrzałe owoce mogą być nieco bardziej miękkie. Dlatego też obieranie jej często zabiera sporo czasu, tępi noże i męczy dłonie. Jednak jest pewien sposób, aby ten proces stał się zdecydowanie łatwiejszy.
Pigwa często jest określaną polską cytryną i nie bez powodu, bo owoce te mogą śmiało być swoimi zamiennikami w przepisach czy też herbacie. Jednak pigwę zdecydowanie trudniej przeciąć i pozbyć się ziarnek. Czasami wymaga to siłowania się z owocem. Przygotowując przetwory z większej ilości pigwy, może to być męczące. Dlatego też warto skorzystać z babcinych metod — sprawdzonych i skutecznych. Podpowiadamy co zrobić, aby łatwiej móc obierać pigwę.
Owoce zaczynają dojrzewać mniej więcej w połowie września (w zależności od panujących warunków), wtedy też część osób decyduje się je zrywać — zazwyczaj są twardsze, ale nadają się już do przetworów — w październiku zmieniają kolor skórki na mocno żółty, pod koniec stają się już bardziej miękkie. Co ważne owoce te nie boją się przymrozków, wręcz przeciwnie można poczekać na spadek temperatury, dzięki temu owoce staną się bardziej soczyste.
Im dłużej pigwa przebywa na słońcu, tym będzie słodsza, dlatego też mając tego typu owoce w ogrodzie, warto trzymać ją na krzakach, możliwe jak najdłużej, szczególnie jeśli chce się z nich robić przetwory.
Sprawdź także: Od dawna nie przechowuję masła w lodówce. Jest świeże i miękkie nawet 2 tygodnie
Pigwę z ogródka można przetrzymać, aż stanie się bardziej miękka, ale co z kupioną? Takie owoce często są twarde. W tym przypadku z pomocą przychodzi trik, który stosowała moja babcia — nigdy nie męczyła się z obieraniem pigwy. Wystarczy ją zblanszować, dzięki temu (podobnie jak inne owoce i warzywa) będzie można ją bardzo szybko pozbawić skórki i przekroić.
Jak blanszować polską cytrynę? Jest to bardzo proste, powinno się ją tylko wrzucić do wrzątku i gotować przez kilka minut. Następnie wyjąć i od razu umieścić w garnku z zimną wodą. To pozwoli jeszcze bardziej zmiękczyć skórkę, a jednocześnie owoc nie straci smaku. Po ostudzeniu i osuszeniu wystarczy je standardowo obierać i zrobić z nich sok, dżemy, konfitury, nalewki lub inne przetwory według uznania.
Zobacz też:
Zacznij przechowywać tak czosnek. Nie zgorzknieje i nie zepsuje się przez wiele miesięcy
Na 99 procent nie wiesz o tej funkcji w bagażniku samochodu. Może cię uratować
Porysowane panele to twoja zmora? Tak przywrócisz im blask bez cyklinowania