Reklama
Reklama

Marchewka oklapła? Tak szybko przywrócisz jej jędrność i smak

Zdarzyło ci się, że kupiona marchewka już po kilku dniach stała się miękka, pomarszczona i nieapetyczna? Nie musisz jej jednak od razu wyrzucać. Wystarczy kilka prostych zabiegów, by warzywo znów było jędrne i soczyste. Poniżej wyjaśniamy, co zrobić z oklapniętą marchewką i jak to działa.

Sklepowa marchewka, zanim trafi na półki, przechowywana jest w chłodniach. Po przyniesieniu do domu trafia na blat lub do szuflady lodówki. Pod wpływem nieodpowiedniej temperatury szybko traci wodę, która nadaje jej sprężystości. Niska wilgotność otoczenia, wysoka temperatura czy długi czas przechowywania przyczyniają się do wysychania korzenia. Objawia się to pomarszczoną skórką i elastycznością niemal gumową.  

Szybki trik - tak przywrócisz jędrność marchewce 

Jeśli marchewka już zwiędła, nie znaczy to, że jest bezużyteczna. Po prostu straciła dużo wody i trzeba ten stan szybko zmienić. Oklapniętą marchew włóż do miski z bardzo zimną wodą, najlepiej z lodem. Następnie wstaw miskę do lodówki na kilka godzin. Przez ten czas korzeń zacznie stopniowo wchłaniać wodę, co przywróci mu jędrność i chrupkość. Po takim zabiegu smak i konsystencja mogą być niemal jak przy świeżym warzywie.  

Marchewka chłonie wodę, bo ma lekko gąbczastą strukturę. Pamiętaj jednak, że taki zabieg możesz przeprowadzić tylko raz, a po nim jak najszybciej spożyć warzywo. Pozbawiony naci korzeń przywrócisz do chrupkości tylko na jakiś czas. Wodnych kąpieli nie należy urządzać marchwi, na której powstały czarne plamy. To oznaka choroby grzybowej i nie pomoże tu nawet odcinanie zmienionych części. Takie warzywo najlepiej jak najszybciej wyrzucić do brązowego pojemnika na bio odpady.  

Czytaj też: Imbir przechowuj tylko w ten sposób. Nie zepsuje się przez wiele tygodni

Jak przechowywać marchew, by nie oklapła? 

Aby już od początku uniknąć sytuacji, w której marchew traci jędrność, zadbaj o odpowiednie warunki przechowywania. Najlepiej trzymaj ją w dolnej, warzywnej szufladzie lodówki, w przewiewnym woreczku lub owinięte w lekko wilgotny ręcznik papierowy. Codziennie sprawdzaj też stan warzywa.

Wilgotność powinna być umiarkowana, bo zbyt mokre otoczenie może sprzyjać gniciu. Warto również unikać przechowywania marchwi obok owoców wydzielających etylen (np. jabłek), który przyspiesza "dojrzewanie" i psucie się warzyw. 

Zobacz też:

Od lat czyszczę w ten sposób ruszt kuchenki bez szorowania. Jest lśniący, wygląda jak nowy

​Chcesz obniżyć rachunki za ogrzewanie? Zainstaluj to nad grzejnikiem

Natrzyj tym kran i zlew kuchenny. Będą lśnić, jak w katalogu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki