Kupiłeś taką mąkę? Lepiej ją wyrzuć. Sanepid ostrzega
W ostatnim czasie można spotkać się z licznymi informacjami dotyczącymi mąki, a konkretnie wybranej partii mąki żytniej. Państwowa Inspekcja Sanitarna dopatrzyła się uchybień i tym samym zadecydowana o wycofaniu produktu o kwestionowanym numerze partii. Dowiedz się więcej na ten temat i lepiej sprawdź, czy nie dotyczy to zakupionej przez ciebie mąki.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii mąki żytniej razowej. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów. Jeśli w ostatnim czasie kupowałeś mąkę żytnią, sprawdź, czy nie posiadasz produktu z trefnej partii.
Główny Inspektor Sanitarny monitoruje jakość produktów, które trafiają na sklepowe półki, a później do kuchni konsumentów, aby te były w pełni bezpieczne. Co jakiś czas zdarza się jednak, że jakiś produkt nie spełnia oczekiwanych norm. Tym razem sprawa dotyczy mąki żytniej typu 2000.
Kupowana jest ona zazwyczaj w celu wypiekania chleba czy też innego rodzaju pieczywa. W wyniku badań przeprowadzonych na konkretnej partii takiej mąki, stwierdzono, że ta przekracza dopuszczalny poziom ochratoksyny A, która wykazuje szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Sprawa dotyczy dokładnie mąki żytniej razowej typ 2000, o masie netto 900 g. Producentem jest natomiast firma Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka. Należy mieć jednak na uwadze, że chodzi o konkretną partię o numerze: 11.12.2024 i datą minimalnej trwałości: 11.12.2024.
Zobacz także: Ta substancja jest zakazana w USA. W Polsce jemy ją bez granic
Uchybienie dotyczy przekroczenia normy substancji zwanej ochratoksyną A. To toksyna, która wytwarzana jest przez grzyby Aspergillus i Penicillium. Choć jest jedną z najczęściej występujących toksyn grzybiczych w jedzeniu, wykazuje szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Wraz ze stwierdzeniem przekroczonego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000, producent produktu zobowiązał się do poinformowania swoich klientów o zaistniałej sytuacji, a także o wycofaniu produktu.
Warto więc sprawdzić, czy zakupiona w ostatnim czasie mąka żytnia nie pochodzi z felernej partii. Jeśli tak, należy ją wyrzucić i powstrzymać się od pieczenia z niej chleba.
Źródło: www.gov.pl
Zobacz też:
Mole zalęgły się w kuchennych szafkach? Weź plastry i ten olejek, a uciekną gdzie pieprz rośnie
Czym nabierasz miód? Pszczelarz tłumaczy, że wybór ma znaczenie
Znajdziesz ja w każdej kuchennej szafce. Jedna szklanka dziennie zmniejsza ryzyko cukrzycy