Kawę przechowuję tylko w ten sposób. Miesiącami nie traci aromatu
Bez kubka tego napoju wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Kawa jest niezwykle popularna, o czym decyduje jej niezwykły aromat i smak. Niewłaściwe przechowywanie może jednak znacznie je pogorszyć. Co zrobić, by tego uniknąć? Wyjaśniamy, jak poprawnie przechowywać kawę.
Kawa to popularny napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Pomaga zwłaszcza o poranku, gdy trzeba dość szybko się obudzić. Dzięki zawartej w niej kofeinie kawa pobudza, pomaga w skupieniu i zmniejszeniu uczucia zmęczenia.
Niektórzy kupują kawę na mieście. Inni wolą mieć ją zawsze pod ręką w domu. W tym drugim przypadku warto wiedzieć, jak przechowywać kawę, żeby nie utraciła nic ze swojego smaku i aromatu. Podpowiadamy, jak to robić poprawnie.
Smak i aromat kawy to jej ważne elementy. To głównie dla nich z chęcią wypijamy kolejną filiżankę czy kubek tego napoju. Na smak i zapach kawy wpływa wiele czynników, w tym pochodzenie i rodzaj ziarna, warunki jego uprawy, proces palenia, ale również stopień zmielenia ziaren i właściwe przechowywanie kawy. Nie możemy kontrolować na przykład procesu uprawy czy palenia ziaren, ale to od nas zależy, jak będziemy przechowywać kawę po otwarciu opakowania.
Wybór nieodpowiedniego miejsca sprawi, że szybko utraci ona swój aromat, a jej smak się pogorszy. W dodatku może nawet zacząć pleśnieć, a wtedy będzie się już nadawała jedynie do wyrzucenia. Warto pamiętać, że jednym z głównych wrogów kawy jest wilgoć. Powinniśmy zatem przechowywać ziarna z dala od źródeł wody czy pary.
Aby smak kawy był wyborny, najlepiej kupować ją w ziarnach i mielić tuż przed parzeniem. Wówczas będziemy mogli cieszyć się pełnią jej aromatu. Uprzednio zmielona kawa dość szybko wietrzeje, więc lepiej nie kupować już zmielonych ziaren i nie mielić ich na zapas.
Pamiętajmy, by ziaren nie przechowywać na stałe w młynku, gdyż przyspiesza to proces utleniania. Nie umieszczajmy jej też w lodówce, z uwagi na wilgoć i możliwe pochłanianie zapachów pochodzących z innych produktów.
Do przechowywania kawy najlepiej posłuży chłodne, suche miejsce. Optymalna będzie temperatura pokojowa, około 18-22 stopnie Celsjusza. Unikajmy nasłonecznionych miejsc. Lepiej zatem zamknąć kawę w szafce, niż stawić na przykład na parapecie.
Po otwarciu oryginalnego opakowania warto przesypać kawę do odpowiedniego pojemnika — szczelnego, nieprzezroczystego, ceramicznego lub wykonanego z ciemnego szkła czy stali. Zapewni lepszą ochronę przed światłem i powietrzem. Plastikowe opakowania nie sprawdzą się — zwłaszcza przy dłuższym przechowywaniu kawy.
Zobacz też:
Nazywają je czarnym złotem. W tych lasach jest ich teraz pełno
Przechowujesz masło w ten sposób? Nie dziw się, że tak szybko się psuje
Czujesz, że coś cię bierze? Tak zatrzymasz przeziębienie bez wizyty w aptece