Kawa wywietrzała? Nie musisz jej wyrzucać. Wystarczy, że dodasz jeden składnik
Nic tak nie przywraca chęci do życia, jak zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku. Niestety jej charakterystyczny aromat słabnie pod wpływem nieprawidłowego przechowywania. Co zrobić, gdy kawa zwietrzała? Wystarczy wrzucić do opakowania z kawą jeden składnik z kuchennej szafki!
Kawa jest aromatycznym napojem, bez którego niektórzy z nas nie wyobrażają sobie rozpocząć dnia. Zawarta w niej kofeina, działa pobudzająco na umysł o poranku, dzięki czemu łatwiej możemy skoncentrować się na codziennych zadaniach w pracy i w domu.
Niestety źle przechowywana kawa wietrzeje i wtedy nie jest już tak atrakcyjna dla smakoszy, którzy w takiej sytuacji często decydują się wyrzucić ją do kosza. Jest to jednak marnotrawstwo i strata pieniędzy. A przecież, by móc ponownie cieszyć się charakterystycznym zapachem kawy, do opakowania ze zwietrzałym produktem wystarczy wrzucić jeden składnik z kuchennej szafki.
Zamiast narzekać, że kawa zwietrzała, lepiej zapobiegać takim sytuacjom. Szybka utrata aromatu najprawdopodobniej wcale nie jest winą producenta. To przez nasze błędy w przechowywaniu kawy, "czarne złoto" traci swój charakterystyczny aromat, a przyczyniać możemy się do tego m.in. poprzez:
- zbyt wysoką temperaturę w pomieszczeniu, w którym przechowujemy kawę
- dużą wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym przechowujemy kawę
- wystawianie kawy na ostre promienie słoneczne np. poprzez stawianie jej na parapecie
- przechowywanie opakowania z kawą w pobliżu innych, aromatycznych przypraw
- długie przechowywanie kawy w otwartym opakowaniu
Wiemy już, dlaczego kawa wietrzeje. Jednak, co zrobić, jeśli nie udało nam się temu zapobiec i "czarne złoto" zdążyło już utracić swój charakterystyczny aromat. Wbrew krążącym opiniom, takiego produktu wcale nie trzeba wyrzucać. Zwietrzała kawa odzyska wyrazisty zapach i smak, jeśli wrzucimy do niej kilka kostek gorzkiej czekolady i zamkniemy w szczelnym pojemniku na minimum 2 dni.
Wszyscy powinniśmy mieć świadomość, jak przechowywać kawę w domu tak, by nie zwietrzała. Główna zasada jest taka, aby po otwarciu opakowania zabezpieczyć torebkę z kawą za pomocą klipsa/ klamerki. To ograniczy dopływ powietrza z zewnątrz.
Pomieszczenie, w którym przechowujemy kawę, powinno być chłodne i suche, a jeżeli mamy do czynienia z kawą w ziarnach, to mielimy ją zawsze tuż przed zaparzeniem, a nie na zapas. Warto również kupować kawę w mniejszych opakowaniach. Nie jest to tak opłacalne cenowo, jednak wtedy ryzyko, że kawa zwietrzeje maleje w związku z szybszym zużyciem produktu.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien