Reklama
Reklama

Kawa wywietrzała? Nie musisz jej wyrzucać. Wystarczy, że dodasz jeden składnik

Nic tak nie przywraca chęci do życia, jak zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku. Niestety jej charakterystyczny aromat słabnie pod wpływem nieprawidłowego przechowywania. Co zrobić, gdy kawa zwietrzała? Wystarczy wrzucić do opakowania z kawą jeden składnik z kuchennej szafki!

Kawa jest aromatycznym napojem, bez którego niektórzy z nas nie wyobrażają sobie rozpocząć dnia. Zawarta w niej kofeina, działa pobudzająco na umysł o poranku, dzięki czemu łatwiej możemy skoncentrować się na codziennych zadaniach w pracy i w domu.

Niestety źle przechowywana kawa wietrzeje i wtedy nie jest już tak atrakcyjna dla smakoszy, którzy w takiej sytuacji często decydują się wyrzucić ją do kosza. Jest to jednak marnotrawstwo i strata pieniędzy. A przecież, by móc ponownie cieszyć się charakterystycznym zapachem kawy, do opakowania ze zwietrzałym produktem wystarczy wrzucić jeden składnik z kuchennej szafki

Dlaczego kawa wietrzeje? Nigdy nie przechowuj jej w ten sposób

Zamiast narzekać, że kawa zwietrzała, lepiej zapobiegać takim sytuacjom. Szybka utrata aromatu najprawdopodobniej wcale nie jest winą producenta. To przez nasze błędy w przechowywaniu kawy, "czarne złoto" traci swój charakterystyczny aromat, a przyczyniać możemy się do tego m.in. poprzez:

  • zbyt wysoką temperaturę w pomieszczeniu, w którym przechowujemy kawę
  • dużą wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym przechowujemy kawę
  • wystawianie kawy na ostre promienie słoneczne np. poprzez stawianie jej na parapecie
  • przechowywanie opakowania z kawą w pobliżu innych, aromatycznych przypraw
  • długie przechowywanie kawy w otwartym opakowaniu

Co zrobić, gdy kawa zwietrzała? Wcale nie musisz jej wyrzucać

Wiemy już, dlaczego kawa wietrzeje. Jednak, co zrobić, jeśli nie udało nam się temu zapobiec i "czarne złoto" zdążyło już utracić swój charakterystyczny aromat. Wbrew krążącym opiniom, takiego produktu wcale nie trzeba wyrzucać. Zwietrzała kawa odzyska wyrazisty zapach i smak, jeśli wrzucimy do niej kilka kostek gorzkiej czekolady i zamkniemy w szczelnym pojemniku na minimum 2 dni. 

Jak przechowywać kawę w domu? Rób tak, a będzie świeża i pachnąca

Wszyscy powinniśmy mieć świadomość, jak przechowywać kawę w domu tak, by nie zwietrzała. Główna zasada jest taka, aby po otwarciu opakowania zabezpieczyć torebkę z kawą za pomocą klipsa/ klamerki. To ograniczy dopływ powietrza z zewnątrz.

Pomieszczenie, w którym przechowujemy kawę, powinno być chłodne i suche, a jeżeli mamy do czynienia z kawą w ziarnach, to mielimy ją zawsze tuż przed zaparzeniem, a nie na zapas. Warto również kupować kawę w mniejszych opakowaniach. Nie jest to tak opłacalne cenowo, jednak wtedy ryzyko, że kawa zwietrzeje maleje w związku z szybszym zużyciem produktu. 

Zobacz też:

Nie uwierzysz, czym najszybciej usuniesz stary tłuszcz. Wystarczy kilka kropel

Zrób to, póki trwa lato. Materac będzie wyglądał, jak nowy

Nigdy nie myj tym telewizora. Wyląduje na śmietniku szybciej, niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki