Kawa wywietrzała? Nie musisz jej wyrzucać. Wystarczy, że dodasz jeden składnik
Nic tak nie przywraca chęci do życia, jak zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku. Niestety jej charakterystyczny aromat słabnie pod wpływem nieprawidłowego przechowywania. Co zrobić, gdy kawa zwietrzała? Wystarczy wrzucić do opakowania z kawą jeden składnik z kuchennej szafki!
Kawa jest aromatycznym napojem, bez którego niektórzy z nas nie wyobrażają sobie rozpocząć dnia. Zawarta w niej kofeina, działa pobudzająco na umysł o poranku, dzięki czemu łatwiej możemy skoncentrować się na codziennych zadaniach w pracy i w domu.
Niestety źle przechowywana kawa wietrzeje i wtedy nie jest już tak atrakcyjna dla smakoszy, którzy w takiej sytuacji często decydują się wyrzucić ją do kosza. Jest to jednak marnotrawstwo i strata pieniędzy. A przecież, by móc ponownie cieszyć się charakterystycznym zapachem kawy, do opakowania ze zwietrzałym produktem wystarczy wrzucić jeden składnik z kuchennej szafki.
Zamiast narzekać, że kawa zwietrzała, lepiej zapobiegać takim sytuacjom. Szybka utrata aromatu najprawdopodobniej wcale nie jest winą producenta. To przez nasze błędy w przechowywaniu kawy, "czarne złoto" traci swój charakterystyczny aromat, a przyczyniać możemy się do tego m.in. poprzez:
- zbyt wysoką temperaturę w pomieszczeniu, w którym przechowujemy kawę
- dużą wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym przechowujemy kawę
- wystawianie kawy na ostre promienie słoneczne np. poprzez stawianie jej na parapecie
- przechowywanie opakowania z kawą w pobliżu innych, aromatycznych przypraw
- długie przechowywanie kawy w otwartym opakowaniu
Wiemy już, dlaczego kawa wietrzeje. Jednak, co zrobić, jeśli nie udało nam się temu zapobiec i "czarne złoto" zdążyło już utracić swój charakterystyczny aromat. Wbrew krążącym opiniom, takiego produktu wcale nie trzeba wyrzucać. Zwietrzała kawa odzyska wyrazisty zapach i smak, jeśli wrzucimy do niej kilka kostek gorzkiej czekolady i zamkniemy w szczelnym pojemniku na minimum 2 dni.
Wszyscy powinniśmy mieć świadomość, jak przechowywać kawę w domu tak, by nie zwietrzała. Główna zasada jest taka, aby po otwarciu opakowania zabezpieczyć torebkę z kawą za pomocą klipsa/ klamerki. To ograniczy dopływ powietrza z zewnątrz.
Pomieszczenie, w którym przechowujemy kawę, powinno być chłodne i suche, a jeżeli mamy do czynienia z kawą w ziarnach, to mielimy ją zawsze tuż przed zaparzeniem, a nie na zapas. Warto również kupować kawę w mniejszych opakowaniach. Nie jest to tak opłacalne cenowo, jednak wtedy ryzyko, że kawa zwietrzeje maleje w związku z szybszym zużyciem produktu.
Zobacz też:
Nie uwierzysz, czym najszybciej usuniesz stary tłuszcz. Wystarczy kilka kropel
Zrób to, póki trwa lato. Materac będzie wyglądał, jak nowy
Nigdy nie myj tym telewizora. Wyląduje na śmietniku szybciej, niż myślisz