Reklama
Reklama

Jak mrozić koperek, by zachował świeżość? Pudełko po lodach to zły pomysł

Mrożony koperek przywołuje nam zimą letnie wspomnienia. Z tą aromatyczną przyprawą potrawy nabierają nowego smaku. Pudełka po lodach z mrożonym koperkiem stały się już powodem żartów. To jednak nie jest dobry sposób na zachowanie jego walorów. Mamy o wiele lepszy trik na mrożenie koperku, który ułatwi ci życie.

Mrożenie koperku to dużo skuteczniejszy sposób na zachowanie jego aromatu i właściwości niż suszenie. I tu jednak czekają na nas pułapki. W duchu zero waste wykorzystujemy do tego często pudełka po lodach. Jest to jednak sposób nie tylko mało wygodny, ale wręcz niezdrowy. Pudełka po lodach nie są przeznaczone do wielokrotnego mrożenia żywności, z czasem mogą pękać lub wydzielać szkodliwe substancje. Jak więc mrozić koperek, by był zdrowy i zachował świeżość?  

Jak mrozić koperek? Wykorzystaj ten pojemnik 

Mrożenie koperku w dużych pudełkach ma wiele wad, których łatwo uniknąć stosując prosty trik. Najpierw umyj i osusz dokładnie koperek, po czym go poszatkuj. Następnie przygotuj pojemnik do mrożenia kostek lodu. Jest on wykonany z tworzywa, które nadaje się do wielokrotnego zamrażania. Wsypuj koperek do podziałek pojemnika i zalej oliwą lub ulubionym olejem dobrej jakości. Całość włóż do zamrażarki. Dzięki temu będziesz mieć koperek zamrożony w małych porcjach, które można przechowywać przez około rok. Obejdzie się bez nerwowego skrobania zbitej w bryłę przyprawy z pojemnika po lodach.  

Czytaj też: W lodówce zbiera się woda? Ten patent za grosze rozwiąże problem

Jak wykorzystać koperek mrożony w oliwie?  

Korzystanie z koperku mrożonego w oliwie jest bardzo proste, ponieważ produkt jest już odpowiednio poporcjowany. Możesz koperkową kostkę dodać do zup czy sosów, podkreślając ich aromat. Tak przygotowane przyprawa wzbogaci smak ziemniaków, jednocześnie je omaszczając. Nadaje się też do gotowania kapusty, do której nie bez powodu dodajemy koperek. Wspomaga on układ trawienny, dzięki czemu dania kapustne lub strączkowe nie powodują wzdęć.  

Jest jeszcze jedno zastosowanie koperku mrożonego w oliwie, którego nie ma przyprawa mrożona w pudełku po lodach. Na oliwnych kostkach można smażyć warzywa czy mięsa, zupełnie tak samo, jak na oliwach smakowych. Aromat tak smażonych dań będzie głębszy i przywoła wspomnienie letnich potraw.  

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby