Reklama
Reklama

​Jak kupić najlepsze jagodzianki? Katarzyna Bosacka zdradza sekret idealnej drożdżówki

Jagodzianki to symbol polskiego lata od Bałtyku po Tatry. Te sezonowe drożdżówki cieszą się dużą popularnością, jednak nie wszyscy sprzedawcy oferują wyroby wysokiej jakości, co sprawia, że można trafić na niezbyt smaczną sztukę. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, a najlepiej słuchać w tej kwestii ekspertów. Katarzyna Bosacka zdradza, jak wybrać najlepsze jagodzianki.

W Polsce tradycja jedzenia jagodzianek sięga XVIII wieku. Bułki z ciasta drożdżowego z jagodowym nadzieniem podbijają kubki smakowe każdego pokolenia Polaków. Mogą być polane lukrem, posypane kruszonką lub bez żadnego dodatku na wierzchu. W każdej konfiguracji smakują wyśmienicie.

Kiedy kupować jagodzianki?

Sezon na jagodzianki nierozerwalnie łączy się z sezonem na jagody, który trwa od końca czerwca do połowy sierpnia. Jednak jego szczyt przypada w całości na lipiec. To właśnie wtedy fani jagodowych drożdżówek powinni wyruszyć na łowy, by zjeść jak najlepsze wypieki. A co w przypadku jagodzianek, które można kupić w sklepach wczesną wiosną lub nawet zimą? W takim przypadku mamy pewność, że nadzienie jest zrobione z mrożonych jagód. Różnicę odczujemy przede wszystkim w smaku, a dodatkowo takie jagodzianki będą miały znacznie mniej wartości odżywczych.

Sprawdź nadzienie

Kolor nadzienia może powiedzieć bardzo wiele o jakości owoców, które zostały wykorzystane w jagodziankach. Jak zaznacza Katarzyna Bosacka

To właśnie nadzienia w takim kolorze powinniśmy szukać w piekarniach. Choć w tych o dobrej renomie nie powinno być z tym problemu. Jak zauważa dziennikarka

W takim przypadku jest to zwykły sposób na oszczędzenie pieniędzy, kosztem jakości produktu.

Zapytaj o skład ciasta

Warto również zwrócić uwagę na ciasto, którego jakość jest równie ważna, co owoce. Najczęściej w piekarniach nie mamy bezpośredniego dostępu do składu, więc musimy zapytać o niego obsługę. Czego unikać w cieście na jagodzianki? Margaryny, tłuszczu palmowego, konserwantów i sztucznych aromatów. Prosta zasada: im więcej masła, tym będą smaczniejsze. Niektórzy uważają, że wyznacznikiem jakości jagodzianki jest to, czy jest pusta w środku, czy nie. Z tym mitem również rozprawia się Katarzyna Bosacka, która twierdzi, że

Według dziennikarki istnieje również cienka granica między dozwoloną ilością substancji żelującej a zbyt dużą, która ma przykryć oszczędności. Użycie odrobiny takiego środka sprawi, że owoce nie będą się od siebie oddzielały, a nadzienie będzie spójne. Jak stwierdzić, że substancji żelującej jest zbyt dużo? Od razu zauważymy, że środek jagodzianki będzie lepki. 

Zobacz też:

Nigdy nie jedz takich ogórków kiszonych. Możesz mieć spore problemy żołądkowe

Gdzie na grzyby w lipcu i sierpniu? W tych miejscach w Małopolsce zbierzesz pełne kosze

​Zapomnij o brudnych plamach zostawianych przez żelazko. W ten sposób szybko je wyczyścisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: porady | zakupy