Gdzie wyrzucić słoik z przetworami? Na pewno nie do pojemnika na szkło
Słoiki teoretycznie powinny trafić do pojemnika na szkło, podczas gdy ich metalowe nakrętki należy wrzucić do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Sytuacja zmienia się jednak, gdy słoik wyrzucamy wraz z zawartością. Co należy z nimi zrobić? Jak powinniśmy przygotować słoiki do utylizacji? Nawet ci, którzy interesują się ekologią, mogą tego nie wiedzieć.
Wiele osób wyrzuca słoiki wraz z zawartością, która zdążyła się zepsuć. To pozornie drobny błąd, jednak może mieć spore konsekwencje. Nieodpowiednia segregacja odpadów może unieruchomić recykling szkła, a także zwiększyć ilość produktów, które trafią do śmieci zmieszanych.
Żeby recykling szkła miał sens, obywatele muszą segregować szklane odpady we właściwy sposób. Jaki? Podpowiadamy, co zrobić z pełnymi słoikami.
Szkło, które trafi do pojemnika na szklane odpady, musi być pozbawione resztek żywności. Oznacza to, że wyrzucanie do śmieci pełnych słoików, w których znajduje się żywność przeterminowana czy zepsuta, jest błędem.
Pełne słoiki — mimo szklanego opakowania — powinny trafić do odpadów zmieszanych. Wówczas nie wyrządzą żadnej szkody. Słoik z zepsutą żywnością wewnątrz utrudnia odzyskiwanie surowca i może przyczynić się wręcz do unieruchomienia procesu recyklingu. Przeterminowane jedzenie trudno usunąć z linii i często trzeba to robić ręcznie, na co narzekają pracownicy sortowni odpadów.
Gdzie wyrzucać słoiki? To zależy od zawartości. Jeśli są pełne, powinny trafić do odpadów zmieszanych. Lepiej jednak usunąć z nich zawartość i szklany pojemnik wyrzucić do odpadów szklanych, a metalową nakrętkę do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne.
Nie trzeba wcale myć słoików i usuwać z nich nalepek. Zakłady przetwarzające szkło świetnie sobie z nimi poradzą. Proces recyklingu obejmuje wręcz czyszczenie szklanych odpadów.
Zawartość słoika powinna również trafić do śmieci. Nie wylewajmy zepsutej żywności do toalety czy zlewu, gdyż ryzykujemy zapchaniem rur. Resztki jedzenia takie jak owoce, kompoty czy warzywa wyrzucamy do brązowego pojemnika bio — bez worka. Mogą tam trafić wszystkie produkty, które nie zawierają między innymi octu oraz chemicznych dodatków.
Resztki z mięsem czy tłuszczem powinny trafić do odpadów zmieszanych. Płynne resztki najlepiej również wylać do odpadów zmieszanych. Oczywiście, słoiki nie zawsze muszą trafiać do śmieci. W każdym domu można dać im drugie życie - po dokładnym wymyciu mogą posłużyć do przechowywania w nich przetworów czy przewiezienia pożywienia z miejsca na miejsce. Warto zostawić przynajmniej kilka, gdyż nie wiadomo, kiedy mogą się przydać.
Zobacz też:
Koniecznie zrób to wieczorem. Obniżysz rachunki za ogrzewanie
Zawsze dodaję to do wody do moczenia grzybów. Dzięki temu nie są gorzkie
Po pieczeniu ciasta wynieś do łazienki. Krany będą czystsze, niż kiedykolwiek