Gdzie wyrzucać puszki po rybie lub po konserwie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
Odpowiednie segregowanie odpadów nadal nie jest czynnością tak oczywistą, jak mogłoby się wielu osobom wydawać. Warto jednak o tym pamiętać przynajmniej z dwóch względów — ekologicznego oraz finansowego. Dowiedz się, gdzie wyrzucać puszki po rybach i konserwach i jak przygotować je w domu do recyklingu.
Wiele osób umieszcza puszki po rybach i konserwach w pojemnikach na odpady zmieszane. Tłumaczy to tym, że przecież nie są one czyste czy "suche". Jest to jednak błąd. Puszki, w których znajdują się te produkty, wykonane są z aluminium, a to jest materiał, który poddaje się recyklingowi. W takim razie puszki po rybach i konserwach muszą trafiać do żółtych kontenerów przeznaczonych na metale i tworzywa sztuczne. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo zasobów naturalnych, gdyż recykling materiałów aluminiowych jest bardziej energooszczędny, niż produkcja nowej puszki. Należy ją jedynie odpowiednio przygotować.
Sprawdź również: Zmiany w segregacji śmieci tuż po Nowym Roku. Będzie jeszcze jeden kontener
Najważniejsze w przygotowaniu wszelkich puszek do recyklingu, w tym tych po rybach i konserwach, jest dokładne opróżnienie ich z resztek. Wiele osób uważa, że koniecznością jest ich przepłukiwanie, ale to nie jest prawdą. W tej kwestii warto zajrzeć do lokalnych przepisów gminnych. Mogą się w nich znajdować zalecenia dotyczące płukania śmieci przed wyrzuceniem do żółtego pojemnika. Jednak warto także pamiętać, że niepotrzebne zużycie wody nie jest działaniem ekologicznym, więc unikajmy tego rodzaju kroków. Przed umieszczeniem puszki w kontenerze możemy ją także zgnieść, by zajmowała jak najmniej miejsca. To jednak nie w każdym przypadku będzie możliwe.
Zobacz też:
Są zdrowsze niż zwykłe ziemniaki. Teściowa w 5 minut zje wszystkie, gdy podasz do kotleta
Męczy cię katar i kaszel? Pij ten napar 2 razy dziennie, a poczujesz się lepiej
Pierzesz czarne ubrania w ten sposób? To dlatego szybko blakną