Reklama
Reklama

Dodawaj odrobinę do jajecznicy. Podkręcisz smak i pozbędziesz się oponki

Jajecznica to idealny pomysł na śniadanie, ale jajecznica z kurkumą? Ta przyprawa kojarzy nam się raczej z kuchnią hinduską i boimy się, że nasze danie straci tradycyjny charakter. Nic bardziej mylnego. Maleńka szczypta tej przyprawy nie zmieni smaku dania, a jedynie go uwypukli. Natomiast korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kurkumy są nie do przecenienia.

Kurkumina zawarta w kurkumie decyduje o jej właściwościach prozdrowotnych i sprawia, że jest ona czymś więcej niż tylko przyprawą. Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniające, poprawia trawienie oraz pracę mózgu. Mało? Włączenie kurkumy do codziennej diety może wydatnie wspomóc odchudzanie. 

W jaki sposób kurkuma wspiera odchudzanie? 

Najbardziej oczywistym wsparciem kurkumy w odchudzaniu jest to, że wspomaga ona trawienie i podkręca metabolizm. To zasługa kurkuminy, która jest doskonale zbadanym składnikiem żywieniowym. Mówiąc prościej: kurkuma dodana do potraw przyspiesza spalanie kalorii, a o to przecież chodzi w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Badanie naukowe dowodzą również, że kurkumina hamuje rozwój komórek tłuszczowych i sprzyja rozkładowi już istniejących zapasów tłuszczu w organizmie. To marzenie każdej osoby na diecie: jesz potrawy z kurkumą i boczki znikają. Warto przy tym pamiętać, że w procesie odchudzania liczy się ogólny bilans kaloryczny. Spożywanie większych porcji posiłków z dodatkiem kurkumy nie poprawi naszej wagi, ale już włączenie jej do zbilansowanej diety z pewnością przyspieszy jej efekty. Ta przyprawa pomaga również zwalczać stany zapalne, które często są związane z otyłością. Jedzenie potraw z dodatkiem kurkumy pomoże zapobiegać wielu chorobom metabolicznym. Ostatnią, równie ważną korzyścią płynącą z kurkuminy jest to, że pomaga ona w stabilizacji poziomu glukozy i insuliny we krwi. Kurkumę powinny więc spożywać nie tylko osoby, które się odchudzają, ale cukrzycy. 

Czytaj też: Oto sekret długowieczności Greków. Jedzą go niemal codziennie

Kurkuma: zdrowa przyprawa nie tylko do jajecznicy

Kurkuma kojarzy nam się z daniami kuchni azjatyckiej. Nie znaczy to jednak, że powinniśmy ograniczyć jej dodawanie tylko do takich dań. Możesz ją dodać jako dodatkową przyprawę do jajecznicy, podkręcając jej smak, aromat i kolor. W połączeniu z jajkami i szczypiorkiem będzie pełnowartościowym śniadaniem, które przyspieszy metabolizm. Inne codzienne potrawy, do których śmiałym gestem możesz sypać kurkumę to wszelkie zupy, w tym rosół, omlety, sosy i dressingi do sałatek. Sprawdzi się w mieszance przypraw do mięs oraz ryb pieczonych, smażonych i duszonych. Dobrym sposobem na przemycenie kurkumy do posiłku jest dodanie jej szczypty do gotującego się ryżu, makaronu lub kaszy. Dzięki temu, że kurkuma ma łagodny, ziemisty smak, można wzbogacać nią również desery: pieczone ciasta nie tylko piernikowe, koktajle czy smoothie

Zobacz też:

​Nie musisz się myć codziennie! Naukowcy wskazują cztery kluczowe części ciała

Nie tylko miód. Ten produkt jeszcze lepiej wzmacnia odporność

Wysmaruj tym dokładnie muszlę w łazience. Toaleta będzie lśnić jak diament

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | triki