Reklama
Reklama

Dodaj do kawy zamiast cukru czy słodzika. Zaskoczy cię smak i właściwości zdrowotne

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Niektórzy piją ją w czystej postaci, a inni z dodatkiem mleka czy cukru. Jednak istnieje inny zaskakujący i nietypowy sposób na zdrowe poprawienie smaku kawy. Podpowiadamy, jaki dodatek zastosować, aby nasz codzienny napój był nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

Goryczkowy smak kawy często poprawiany jest cukrem lub śmietanką, jednak warto spróbować zupełnie innego, zdrowszego sposobu na podbicie smaku napoju. Szczególnie że pewien nieoczywisty dodatek daje świetne efekty smakowe oraz zdrowotne.

Cukier do kawy - czy to dobry pomysł?

Wiele osób przyrządzając codzienną kawę, decyduje się na dodanie do niej cukru. Jednak pomimo swojej popularności, nie jest on najzdrowszym wyborem dla naszego organizmu.

Związane jest to między innymi, z tym że jest to produkt zawierający mnóstwo kalorii, a równocześnie nie niesie on za sobą żadnych wartości odżywczych. Warto także pamiętać, że cukier to środek słodzący, który składa się z glukozy i fruktozy oraz szybko zamienia się w najbardziej toksyczny tłuszcz trzewny, gromadzący się wokół narządów, np. wątroby i narządów jamy brzusznej. Może to powodować miażdżycę, a także choroby sercowo-naczyniowe oraz zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Z tego powodu zaleca się, aby jak najbardziej ograniczać go w naszej diecie.

Niektórzy decydują się na zastąpienie cukru słodzikami oraz zamiennikami takimi jak na przykład ksylitol, stewia czy erytrytol. Jednak okazuje się, że istnieje jeszcze inne, zaskakujące rozwiązanie, które poprawi smak tego aromatycznego napoju.  

Nietypowy dodatek do kawy - co wsypać, aby podbić jej smak?

Kawa jest uwielbianym przez miliony osób napojem. Jednak mało kto wie, że można jej spróbować w zupełnie nowy i nieoczywisty sposób. Okazuje się bowiem, że jeżeli chcemy zniwelować posmak goryczki w napoju, wystarczy dodać do niego odrobinę soli. Uzyskamy podobny efekt, jaki osiągamy za pomocą cukru, śmietanki i innych słodkich dodatków.

Związane jest to, z tym że sól doskonale podkreśla smak kawy. Tego typu metoda jest szczególnie popularna w krajach skandynawskich, a także w Serbii oraz słynącej z kawy Turcji.

Jeśli chodzi o ilość dodawanej przyprawy do kawy, jest to kwestia indywidualna tak jak w przypadku cukru. Jednak najlepiej swoją przygodę z tym nietypowym dodatkiem, rozpocząć od wsypywania szczypty soli, później zwiększając lub zmniejszając jej ilość, zależnie od preferencji.

Dlaczego warto solić kawę?

Można się jednak zastanawiać, czy picie kawy z solą jest zdrowe, jednak okazuje się, że niewielki dodatek przyprawy do napoju nie stanowi dla nas zagrożenia. Tak jak w przypadku innych produktów należy oczywiście zachować umiar i zwrócić uwagę na ogólną ilość spożywanej soli w ciągu dnia.

Jednak największą zaletą soli dodawanej do kawy jest to, że sam napój pity w dużych ilościach wypłukuje sód z organizmu, a dodatek soli skutecznie równoważy tę stratę. Jest to istotne, ponieważ sód jest potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu mięśniowego oraz nerwowego. Wobec tego kawa z solą jest dla nas korzystniejsza niż ta z cukrem. Dodatkowo w ten sposób znacząco zmniejszamy kaloryczność napoju.


Zobacz też:

​Te trujące grzyby łatwo pomylić z jadalnymi. Przyjrzyj się dwa razy, zanim zerwiesz

​Wynajmujesz mieszkanie? Sprawdź, kto powinien zapłacić z remont i awarię

Pająki przestaną wchodzić do domu. Wystarczy, że ułożysz to pod drzwiami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie