Dodaj do garnka z ziemniakami jedną łyżkę. Szybciej się ugotują i będą lepsze w smaku
Dla wielu osób ziemniaki to nieodłączny element obiadu – proste, sycące i ponadczasowe. Niestety czasem ich smak pozostawia wiele do życzenia, a sam proces gotowania wydaje się dłużyć w nieskończoność. Właśnie dlatego warto dorzucić do garnka z tymi warzywami jeden niepozorny składnik, aby były aksamitne, kremowe i przede wszystkim - szybko ugotowane.
Na pewno nie raz w twojej głowie pojawiło się pytanie: co zrobić, żeby szybciej ugotować ziemniaki? Z pomocą przychodzi produkt, używany głównie do smarowania pieczywa. Mowa oczywiście o maśle, które przyspieszy proces gotowania i wzbogaci smak tych warzyw.
Do garnka z gotującymi się ziemniakami warto wrzucić trochę masła. Tłuszcz, który ulegnie rozpuszczeniu, stworzy na powierzchni wody cienką warstwę. Będzie ona miała podobne działanie do pokrywki - zapobiegnie nadmiernemu parowaniu wody i utrzyma wewnątrz naczynia wyższą temperaturę. Wobec tego warzywa zostaną szybciej ugotowane, a przy tym nie stracą na jędrności i delikatności. To nie wszystko...
Dodając masło do garnka, wzbogacimy również smak kartofli. Staną się bardziej kremowe i zyskają maślany aromat. Takie warzywa będą idealne na purée, sałatki ora zapiekanki.
Możemy również poeksperymentować, dodając do wody masło smakowe z ziołami lub czosnkiem – efekt zaskoczy każdego domownika. Nie przesadzajmy jednak z ilością tłuszczu, aby ziemniaki pozostały lekkie i zdrowe. Łyżkę tego produktu dodajemy na 1 kg warzyw.
Do gotowania najlepiej wybierać ziemniaki z jasną skórką. Mowa o odmianach tj. Bintje czy Red Scarlet. Przed całym procesem musimy dokładnie obrać warzywa i pokroić je na mniejsze kawałki - w ten sposób ugotują się równomiernie.
Kartofle wrzucamy nie do zimnej, a dopiero do wrzącej wody. Dzięki tej metodzie zachowają wszystkie składniki odżywcze. Przypomnijmy, że są bogate w witaminy: A, C, E, K, PP oraz te z grupy B, a także w minerały tj. fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez i mangan.
Pamiętajmy również, aby osolić wodę. Ta przyprawa wydobędzie smak z warzyw, a także sprawi, że zachowają swoją jędrność. Będą idealnie ugotowane, gdy ich struktura pozostanie delikatna, ale nie rozpadną się po przekrojeniu.
Ziemniaki gotujemy na średnim ogniu i podczas tego procesu zbieramy pianę z wody. Wszystko po to, aby wyglądały estetycznie podczas podania.
Zobacz też:
Ten olej wspomaga produkcję kolagenu. Wcieraj go w twarz, by pożegnać zmarszczki
Tak wyczyścisz nawet najbardziej zabrudzone palniki. Zamiast szorować, włóż je do worka
O tym owocu prawie nikt nie słyszał. Działa na lepsze trawienie i wspiera w odchudzaniu