Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Używasz go w zły sposób
Tłuczek do mięsa to narzędzie, które znajdziemy praktycznie w każdej kuchni, jednak wykorzystujemy je praktycznie tylko do jednej czynności. Mowa oczywiście o tłuczeniu mięsa na kotlety schabowe na niedzielny obiad. Dowiedz się, do czego służy druga strona tłuczka i sprawdź, czy używasz jej w odpowiedni sposób.
Sposób działania tłuczka do mięsa nie jest zbyt skomplikowany. Jego zadaniem jest rozbijanie zawartych w mięsie włókien i jego zmiękczanie przed przygotowaniem. Konstrukcja tłuczka do mięsa to zwykle uchwyt oraz głowica. To właśnie w tym drugim elemencie znajdują się elementy, które są odpowiedzialne za rozbijanie mięsa. Tłuczek do mięsa najczęściej wykorzystujemy, przygotowując schabowe, ale także bitki czy steki. Warto zauważyć, że w zdecydowanej większości głowic znajdziemy dwie różne strony. Jak więc korzystać z tłuczka do mięsa, by spełniał on swoje zadanie?
Sprawdź również: Czarne ubrania blakną? Wlej odrobinę do pralki, a znów będą jak nowe
Tłuczek do mięsa może mieć dwie, a nawet pięć stron funkcyjnych. Najczęściej znajdziemy na nim część kratowaną, prążkowaną oraz płaską. Najczęściej używamy tej kraciastej. Przyda się do przygotowywania mięsa na schabowe czy rozbijania polędwicy wołowej. Jeśli na drugiej stronie naszego tłuczka znajduje się strona prążkowana, możemy jej użyć do rozbijania twardszego mięsa. Idealnie sprawdzi się przy rozbijaniu karkówki wieprzowej oraz twardszej wołowiny. Jeśli na naszym tłuczku do mięsa znajduje się płaska strona, możemy ją wykorzystać do ubijania mięsa drobiowego (indyka, kurczaka), a także rozgniatania czosnku, orzechów czy ziemniaków.
Zobacz też:
Możesz hodować borowiki na parapecie. Dzięki drożdżom urosną większe niż w lesie
To niepozorne warzywo jest skarbnicą witamin. Polacy jedzą stanowczo zbyt rzadko
Olej pryskający z patelni to prawdziwa zmora. Tak pozbędziesz się problemu